Sjukgymnast antastade patienter – döms

Publicerad 2018-06-28

Under pågående behandling på en vårdcentral pressade sjukgymnasten sitt könsorgan mot patienter. En av dem var en flicka i tonåren.

Nu dömer Nacka tingsrätt mannen till skyddstillsyn för fyra fall av sexuellt ofredande.

– Det kvinnorna har varit med om har satt djupa spår, säger advokat Ulrika Borg.

Mannen, som är i 40-årsåldern, beskrivs som en mycket kompetent och uppskattad sjukgymnast. Men vid upprepade tillfällen har han antastat kvinnliga patienter som han behandlade vid en vårdcentral söder om Stockholm.

Sjukgymnasten har flera gånger pressat sitt könsorgan mot kvinnor. Han ska även ha tafsat på en av patienterna, en tonårsflicka.

Mannen döms nu, mot sitt nekande, för sexuellt ofredande mot fyra kvinnor. Straffet blir skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

”Har mått väldigt dåligt”

I polisförhör har patienterna uppgett att de blivit starkt påverkade av det som hänt.

– Jag har mått väldigt dåligt. Den första tiden tänkte jag på detta dygnet runt. Jag ältade det fram och tillbaka, och sov väldigt dåligt, har en kvinna sagt.

– Jag kände mig illa till mods och kränkt. Jag har haft svårt att besöka vårdcentralen efter händelsen på grund av rädsla att träffa på sjukgymnasten, har en annan berättat.

Advokat Ulrika Borg företräder tre av kvinnorna.

– Det de har varit med om har satt djupa spår. Mina klienter är nöjda med att det blev en fällande dom. De har varit oroliga för att han skulle kunna fortsätta praktisera och begå övergrepp även mot andra, säger hon.

– Detta har också lett till att de haft svårt att återskapa förtroendet för människor i vården, eftersom de varit med om så allvarliga kränkningar.

Nekar till brott

Sjukgymnasten nekar till brott. I rätten medgav han dock att hans könsorgan kan ha kommit emot patienternas kroppar av misstag.

Nacka tingsrätt skriver i domen att mannen ”inte har visat någon nämndvärd förståelse för behandlingsmottagarnas upplevelser” och att han lämnat en ”något märklig och svårförståelig berättelse” som förklaring till det inträffade.

Rätten: Mycket utsatt situation

Domstolen anser att gärningarna är särskilt allvarliga eftersom de begåtts av en legitimerad sjukgymnast under pågående behandling, och att offren därför befunnit sig i en mycket utsatt situation.

– När man besöker en sjukgymnast är man helt skyddslös. Man är inne i ett rum med en person som man ska kunna ha förtroende för, säger advokat Ulrika Borg.

Mannen företräds av advokat Robin Söder. När Aftonbladet når honom har han inte pratat med sin klient.

– Jag har inte diskuterat domen med honom, men eftersom han nekar till brott kommer vi sannolikt att överklaga.

Följ ämnen i artikeln