Beslutet: Mcdonalds tar bort plastsugrören

Uppdaterad 2018-06-16 | Publicerad 2018-06-15

Snabbmatskedjan kommer att byta ut plastsugrören mot sugrör av papper på restaurangerna i Storbritannien och Irland, skriver BBC. Och även i Sverige kommer man att köra en testperiod.

Från och med september kommer Mcdonalds kunder i Storbritannien och på Irland att få papperssugrör istället för plastsugrör – som man får i dag, skriver BBC.

Detta för att minska plastanvändandet och på så sätt bidra till en bättre miljö.

I Storbritannien så går det nämligen åt 1,8 miljoner plastsugrör om dagen.

– Om man ser till den offentliga debatten så har våra kunder sagt att de vill se att man tar bort sugrören, har snabbmatskedjan sagt tidigare.

Beslutet om att införa papperssugrör kommer efter att man haft en testperiod på utvalda restauranger med dessa. I slutet av nästa år ska alla plastsugrör vara utbytta.

Miljö- och jordbruksministern Michael Gove säger att det här är ett viktigt bidrag för att verka för en bättre miljö och menar att det här ett bra exempel för andra företag.

Plastsugrören ska snart vara ett minne blott.

Glassförpackningen görs om

Än så länge är detta ingen åtgärd som är global men både i USA, Frankrike, Norge och Sverige kommer man att testa att byta ut plastsugrören mot papperssugrör. I Norge börjar testperioden i augusti/september.

– Det kommer att ske lite senare i Sverige, någon gång efter Norge, säger Henrik Nerell, presschef för Mcdonalds i Sverige.

Hur länge det kommer att vara så kan han inte svara på.

– Vår ambition är att minska plastanvändningen i våra förpackningar. Vi ska utvärdera och se om det uppfattas positivt av kunder.

Förutom testet av sugrören så kommer även man göra om förpackningen till deras glass Mcflurry – dess plastlock kommer att försvinna och det kommer endast vara en pappersförpackning.

– Målet är att vi senast år 2025 endast använder oss av återvinningsbart och miljöcertifierat material, säger Henrik Nerell.

Följ ämnen i artikeln