Tusentals franska studenter i uppror

TT TT TT

Publicerad 2018-05-06

I drygt en månad har tusentals franska studenter ockuperat universitet och högskolor runt om i landet i protest mot regeringens och president Emmanuel Macrons utbildningsreform. Reformen är bland annat tänkt att minska avhoppen men många studenter anser att den gynnar välbeställda.

Så fort man kliver av pendeltåget möts man av budskapet ”Nanterre ockuperat”. Spraymålad, orange text täcker det som ska visa en karta över det stora universitetsområdet som ligger precis väster om Paris.

Lite längre in på campus har studenter börjat samlas utanför en aula som bevakas av en handfull säkerhetsvakter. Stämningen är livlig och vid porten står 21-årige Victor Mendez med en megafon. Han kräver dels att universitetets ordförande ska avgå, dels att studenterna omedelbart ska få tillgång till byggnaden.

Aulan är en av universitetets få byggnader som inte är i händerna på studenterna. Resten har sedan i början av april ockuperats och barrikaderats med bord, stolar, bänkar och till och med soptunnor. Ett hundratal av universitetets 30 000 studenter deltar aktivt i protesten. Här och var har det klottrats slagord som ”Nanterre brinner”.

Nytt antagningssystem

Situationen på Université Paris Nanterre är bara en i raden av ockupationer som spritt sig över Frankrike den senaste månaden. Från huvudstaden Paris till Montpellier i söder, Rouen i väster och Strasbourg i öster. Polisen har rapporterat om en handfull gripanden men avhysta studenter vittnar om vad de anser varit onödigt hård polisbrutalitet.

För exakt 50 år sedan, i maj 1968, gjorde studenter på Nanterre också uppror. Den gången spred sig protesterna, studenter drabbade samman med polis på Paris gator och stora delar av huvudstaden lamslogs av ockupationer.

Oroligheterna fick konsekvenser för hela Frankrike: Över tio miljoner människor gick ut i strejk och till sist tvingades president Charles de Gaulle utlysa nyval.

Missnöje med Macron

Även denna gång tar protesterna avstamp i missnöje med utbildningssystemet. Det handlar om president Emmanuel Macrons utbildningsreform om att bland annat införa ett nytt antagningssystem för universitet och högskolor. Det nya systemet innebär att studenter med sina baccalauréat-betyg – motsvarande gymnasiebetyg – som mått ska gallras ut under ansökningsprocessen i stället för som nu under utbildningens gång.

Det gamla systemet har under lång tid setts som den främsta orsaken till överfulla klassrum och skyhöga studieavhopp. Kritikerna anser att det nya urvalssystemet är orättvist, att dåliga betyg från grundskolan kan avgöra en ung människas hela framtid. Dessutom är det i Frankrike, till skillnad från i Sverige, ovanligt att man läser upp gymnasiebetyg eller omskolar sig i vuxen ålder.

Inställda tentor

Samlingen utanför aulan skingras och studenterna, som nu uppgår till nära ett tusental, beger sig till en annan aula. Det är examensmånad och studenterna ska hålla en informell omröstning för att avgöra om ockupationen ska fortstätta, trots att det innebär inställda eller uppskjutna tentor.

Charles, 21, som går andra året på ekonomi- och företagsledningsprogrammet, berättar att han ska rösta emot. Han har redan missat tre tentor och tycker att protesterna börjar få för stora konsekvenser.

– Många av oss har pluggat hårt hela året och de uppskjutna tentorna kan gå ut över vår sommarpraktik. Vissa kanske rent av förlorar sina platser, säger han.

Han tycker även att protesterna har börjat tappa fokus.

– Först handlade det om reformen, men nu är det lika mycket om arbetsmarknadsreformen och till och med Kurdistan, säger han irriterat.

23-åriga filosofistudenten Stan Bayallal är en av dem som aktivt deltar i ockupationen. Han anser att det just nu inte finns några andra medel att ta till.

– Jag själv är ett exempel på varför det nya systemet är orättvist. Jag hade aldrig blivit antagen till min utbildning om det hängt på mina avgångsbetyg. Men tack vare det gamla systemet fick jag en andra chans, säger han.

– Att ta bort sådana möjligheter är att döma underklassen till olärdhet, anser han.

Bord i solen

Utanför en av de blockerade byggnaderna sitter några lärare vid ett bord. Ett 30-tal studenter står tålmodigt i kö.

– Vi lämnar in hemtentan, förklarar 18-åriga Pauline Baron, som går på teaterlinjen, och visar upp en bunt handskrivna A4-ark.

– Dagen innan vi skulle ha tenta fick vi veta att den ställts in på grund av ockupationen och fick det här som uppgift i stället. Det var rätt surt. Jag kan inte säga att jag är så insatt, men jag tycker inte att det är okej att en minoritet studenter hindrar resten av oss att fullfölja våra studier. Det nya systemet stör mig inte på något sätt.

Hennes klasskamrat, 20-åriga Luisa Mejias, är av motsatt åsikt.

– Jag har en massa kompisar med dåliga avgångsbetyg som skulle ha fallit mellan stolarna med det nya systemet, säger hon.

Det har blivit tidig eftermiddag och det råder nu ett kontrollerat lugn över hela universitetsområdet. Omröstningen är avklarad, och med 1 444 röster för, 351 emot och 12 nedlagda, har det precis beslutats att protesten i Nanterre ska fortsätta.

Följ ämnen i artikeln