Färre med studielån hamnar hos Kronofogden

Anna Lena Wallström/TT

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2019-01-19

Omkring 1,6 miljoner personer har studielån att betala tillbaka. Total skuld till staten: 225 miljarder kronor. Arkivbild.

Gamla studielån som ska betalas tillbaka har blivit ett mindre utbrett problem. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden fortsätter nämligen att minska.

Närmare 1,6 miljoner personer är skyldiga staten pengar i form av studielån. Den sammanlagda skulden uppgår till nästan 225 miljarder kronor, enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

För 6 procent av låntagarna är avbetalningarna ett bekymmer, enligt CSN:s avstämning vid årsskiftet. Det betyder att nära 81 000 personer fått betalningsanmärkningar och hamnat hos Kronofogden. Men både andelen och antalet har sjunkit flera år i rad – för fyra år sedan låg andelen på 7,2 procent, motsvarande 91 500 personer.

Höjdes kraftigt

Dessutom behöver CSN inte skicka ut lika många påminnelseavgifter, alltså den första åtgärden som görs när räkningen inte betalas i tid.

– Vi har sett en minskning under de senaste åren. Påminnelseavgiften höjdes från 200 till 450 kronor 2015, och det har haft effekt. Regeringens motivering till att höja nivån på avgiften var just att låntagarna ska betala i tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Förebyggande insatser

En viktig orsak till att återbetalningarna fungerar bättre är den goda konjunkturen. Men CSN har också arbetat uppsökande.

– De senaste åren har vi informerat brett om vilka trygghetsregler som finns, som nedsättning av lån. Vi har också kontaktat unga låntagare som riskerar att hamna hos kronofogden, säger Maria Edström.

CSN:s sammanställning visar också att studielånen fördelas ojämnt över landet. Högst andel låntagare, och de största skulderna, finns av naturliga skäl i universitetskommuner som Lund, Umeå och Uppsala. Pajala har den lägsta andelen studielånstagare.