Sverige kritiseras för tvångsutvisning och diskriminering

Publicerad 2013-05-24

Uigurer i Kina. Bilden är från 2012.

Sverige kritiseras starkt för diskriminering av romer och tvångsutvisning av kinesiska uigurer.

Det är Amnesty International som ger Sverige en känga i sin årsrapport om mänskliga rättigheter.

– Det är allvarligt, man kan inte skicka tillbaka uigurer som riskerar att arresteras och behandlas illa när de återvänder, säger Lise Bergh vid Svenska Amnesty.

I dag publicerade människorättsorganisationen Amnesty International sin årsrapport om situationen om mänskliga rättigheter runt om i världen.

Amnesty konstaterar bland annat att det förekommer tortyr i 112 av världens länder, att samvetsfångar hålls fängslade i nästan 60 länder och att yttrandefriheten inskränks i över 100 länder.

”Bygger murar”

Ett annat stort problem är mottagandet av alla dem som är på flykt, drygt 15 miljoner människor. Det handlar dels om människor som flyr krig, dels om dem som söker en bättre framtid, fri från fattigdom och diskriminering.

– Vi ser att många länder, exempelvis Italien och Grekland, bygger murar i stället för att ta emot folk, säger Lise Bergh, generalsekreterare vid Svenska Amnesty.

– Vi är oerhört kritiska mot det här, alla människor har rätt att söka asyl om de flyr från sitt hemland.

”Riskerar behandlas illa”

I asylfrågan får även Sverige sig en känga. Och det är inte första gången. I förra årets rapport kritiserades Sverige för tvångsutvisning av eritreaner som kommit hit på flykt från förtrycket i hemlandet.

Avvisningarna ev eritreaner har nu upphört men i år får Sverige i stället kritik för utvisning av uigurer - en muslimsk folkgrupp i Kina som är hårt utsatt för diskriminering.

– Vi menar att man inte kan skicka tillbaka dem, de riskerar att arresteras och behandlas illa när de återvänder till Kina, säger Lise Bergh.

– Man beslutade att stoppa utvisningarna i slutet av förra året men då hade ju många redan skickats hem.

Tvångsvräks

Även diskrimineringen av romer är ett stort problem runt om i hela Europa, däribland i Sverige, konstaterar Europarådets kommission mot rasism och intolerans i Amnestys rapport.

Romerna särbehandlas i sin utbildning, på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. 

– Romernas situation är mycket värre ute i Europa än vad den är i Sverige men diskrimineringen pågår här också. De har svårare att ta sig in i samhället helt enkelt, säger Lise Bergh.

Hon beskriver hur romer i vissa länder tvångsvräks från sina bostäder utan att erbjudas ett vettigt alternativ.

– De flyttas till förskräckliga boendeformer som inte ens kan kallas för bostäder. Amnesty kräver att det inte ska få ske.

”Krävs krafttag”

Det är inte första gången som romernas probelm i Sverige uppmärksammas av Amnesty. Trots det fortsätter folkgruppen av utsättas för kränkande behandling.

– Jag tror att man försöker men det här är naturligtvis ett långsiktigt arbete. Det krävs ett stort krafttag av alla stater inom hela EU. Att man faktiskt tar romernas situation på allvar och att det inte stannar vi fina formuleringar på papper.