Diabaly fritt från rebeller

Publicerad 2013-01-21

En sönderbombad byggnad i staden Diabaly i Mali.

Franska trupper kontrollerar nu staden Diabaly i centrala Mali, uppger nyhetsbyrån AP.

De radikala islamistrebellerna har flytt området efter de senaste dagarnas strider.

Men rebellerna fortsätter att kontrollera stora områden i landet.

Franska och maliska soldater gick på måndagen in i Diabaly där strider och luftangrepp pågått den senaste veckan. Intåget, som bestod av en konvoj med cirka 30 bepansrade fordon och omkring 200 soldater, ska inte ha mött något motstånd.

Enligt AP ska franska beväpnade trupper ha intagit position framför en malisk militärbas i staden. Islamistrebellerna flydde i fredags efter att staden bombats av franskt luftangrepp.

Diabaly, beläget 40 mil från Malis huvudstad Bamako, intogs av islamistrebeller på måndagen i förra veckan. Dagen efter gick franskt stridsflyg till attack mot staden. Flera invånare uppger för AP att rebellerna gömde sig bland civilbefolkningen, vilket gjorde det svårt för de franska trupperna att ingripa.

Människor flyr sina hem

I helgen rapporterades det att konflikten i Mali har tvingat hundratusentals människor på flykt från sina hem, och siffran fortsätter att växa. Under de kommande månaderna kan det totala antalet flyktingar närma sig en miljon, enligt FN.

Minst 229 000 människor har enligt FN:s flyktingorgan UNHCR redan drivits från sina hem under den senaste tidens strider i landet. Om krisen fortsätter ohejdad kan den siffran bara under de kommande månaderna stiga med 700 000 människor, tror UNHCR, som inte ser optimistiskt på en snabb nedtrappning av våldsamheterna.

– Ingen tror att det här kommer att vara över i morgon, sade UNHCR:s taleskvinna Melissa Flemming i fredags.

”Var tvunget att ingripa”

Frankrike inledde den militära operationen i Mali den 11 januari för att driva bort islamistrebellerna som under flera månader hållit till i norra delar av landet. Därifrån har det kommit rapporter om att rebellerna brutalt tillämpat religiös lag - däribland stympningar - och om rasering av historiska minnesmärken, utlöst av religiös fanatism.

I förra veckan sa Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att den militära insatsen för att bekämpa rebellerna var nödvändig.

– Frankrike var tvunget att ingripa mycket, mycket snabbt, annars hade det inte funnits något Mali, sade Fabius då till radiostationen RTL.

Nu anser Frankrike att andra afrikanska länder måste ta över ledningen av operationen, skriver AP. Islamistrebellerna kontrollerar i nuläget en omfattande del av Saharaöknen, ett område större än Frankrike, uppger BBC.