30 miljoner år gamla grottor blir självlysande

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-02

Ibland måste du kämpa för att se något speciellt.

Fotografen Jospeh Michael stod i minuskyla djupt inne i en grotta för att fånga något unikt på bild.

En stjärnhimmel av maskar.

Kalkstensgrottorna på norra Nya Zeeland sägs vara något alldeles extra. Därför har fotografen Jospeh Michael under de senaste månaderna klättrat djupt in i grottorna för att fånga den unika självlysande masken Arachnocampa på bild, skriver The Verge.

– Ljudet av vattnet där inne förstärks av grottväggarna och låter som ett konstant hummande. Efter att ha tillbringat ett dygn där inne för att fotografera lät allt extra intensivt när jag kom ut, säger Michael, till sajten.

Kalkstensgrottorna ingår i ett enormt grottsystem som enligt forskare är drygt 30 miljoner år gammalt. Inuti grottorna finns det mycket av varelsen Arachnocampa luminosa, även kallad Nya Zeeländsk lysmask. Masken finns bara öarna och älskar fuktiga grottor och skogar.

Maskarna lyser för att lura byten till att tro att de är utomhus och att grottans tak är natthimlen. En hungrig Nya Zeeländsk lysmask lyser starkare än en mätt. Masken äter bytet genom att snabbt suga det åt sig och börja äta. Masken har få fiender men som för de flesta djurarter är människans förstörande av naturliga hemmiljöer det största hotet.

– Grottorna är en episk plats att besöka och att se lysmaskarna är otroligt. Det är som att titta på en stjärnhimmel, säger Jospeh Michael.

Bilderna är en del av en bildserie som kallas ”Ljusstyrkan”.

Följ ämnen i artikeln