Miljarder i forskarpengar används inte

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-07

Lunds universitet.

Närmare 17 miljarder kronor som är avsatta för forskning används inte visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. I stället för att nyttja dem sparar högskolorna och universiteten pengarna.

Värst är Lunds universitet som har 3,3 miljarder sparat.

Alla forskningsbidrag används inte. I stället sparar universiteten och högskolorna pengarna. Sammanlagt handlar det om 16,9 miljarder kronor som universiteten och högskolorna fått i forskningsbidrag som inte nyttjas, visar en granskning som DN har gjort.

Orsaken till att man inte nyttjar alla forskningspengar är att bidragen ökat de senaste åren och skolorna inte har hunnit ställa om sig till de nya förutsättningarna.

Men det problemet uppdagades redan för fem år sedan när Riksrevisonen undersökte saken och ännu har inget skett, konstaterar Nina Gustafsson Åberg, revisor på Riksrevisionen i DN.

Otryggt för forskarna

Hon tror i stället att det kan vara anställningsotrygghet som kan ligga bakom.

– Många forskare är bara anställda så länge som de har bidrag. Då finns det incitament för forskarna att pussla så att bidraget ligger kvar så länge som möjligt, säger hon till DN.

Lund har mest sparat

Av alla Sveriges högskolor och universitet har Lunds universitet mest pengar sparat, hela 3,3 miljarder. Därefter kommer Karolinska Institutet med 2,5 miljarder, Uppsala universitet med nästan 2 miljarder och Göteborgs universitet med nästan 1,7 miljarder kronor.

– Det är ett bekymmer att pengar läggs på hög, säger Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz till DN.

Han säger att ett sätt att lösa problemet är att försöka skapa tryggare anställningar för forskarna genom till exempel längre budgetcykler.

För fem år sedan var summan outnyttjade forskningsbidrag bara 12,8 miljarder kronor.