Med risk för livet – valet i gång i Kandahar

TT TT

Publicerad 2018-10-27

Sörjande civila och militärpersonal vid den mördade polischefen Abdul Raziqs grav vid en ceremoni i Kandahar i förra veckan.

Invånarna i Kandahar i södra Afghanistan har börjat samlas vid vallokalerna, för att rösta i det parlamentsval som fick skjutas upp i provinsen sedan en inflytelserik polischef mördats.

Redan en timme innan vallokalerna öppnade på morgonen ringlade köerna långa på flera håll, enligt AFP:s utsända.

– Jag måste rösta. För en bättre framtid för mitt land, säger butiksägaren Abdul Abbas till nyhetsbyrån.

– Jag trotsar alla hot om attacker och sprängdåd för att rösta.

Drygt en halv miljon människor har registrerats som röstberättigade i provinsen. Valmyndigheterna är pressade att försöka undvika de omfattande administrativa problem som ledde till stora förseningar när valet hölls nationellt i förra veckan.

Strul med det nya systemet för biometrisk väljarregistrering, saknade och ofullständiga röstlängder samt valarbetare som på flera håll inte dök upp var några av de försvårande omständigheterna. För att inte tala om en rad blodiga attacker runt om i landet.

Kandahar är den provins där talibanrörelsen föddes. Gruppen har hotat att göra allt den kan för att hota valet, och har sagt sig ligga bakom attacken den 18 oktober då Kandahars polischef Abdul Raziq dödades.