Kan Trump och Kim förhandla fred?

TT TT

Publicerad 2018-03-16

Två ledare med kemi – som i den bästa av världar kan ta fram ett avtal som leder till fred på den koreanska halvön.

Och det finns en chans att toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump äger rum i Sverige.

Just nu besöker Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho Stockholm, en visit som vissa experter ser som ett rekande inför ett eventuellt toppmöte på blågul mark senare i vår. Sverige har unika, mångåriga diplomatiska relationer med Nordkorea och agerar skyddsmakt åt USA i den slutna diktaturen.

Om det haussade mötet mellan Trump och Kim äger rum – var det än sker – så blir det två ledare med liknande syn på världen som träffas, enligt den italienska Nordkoreakännaren och författaren Loretta Napoleoni.

– Kemin mellan dem påminner nästan om den hos två personer som är kära. De ser på världen, till viss del på demokrati, på liknande sätt – trots att de står på så olika sidor, säger Napoleoni vars bok "Nordkorea – landet vi älskar att hata" nyligen getts ut.

– Många anser att Donald Trump är inkompetent, men jag tror att de här två skulle kunna fixa det som tidigare (amerikanska) presidenter inte klarat av.

Nedrustning?

Med "fixa det" menar Napoleoni att få till ett avtal som innebär fred mellan Syd- och Nordkorea, sätter stopp för Nordkoreas hot mot omvärlden samt banar väg för att Nordkorea blir en del av det internationella samfundet. Men hon tror inte att Pyongyang går med på att nedrusta. Tvärtemot många hävdar hon att fjolårets provsprängningar och Kim Jong-Uns förkunnande att landet är en kärnvapenmakt har lugnat människor.

– Nordkorea kommer inte att göra sig av med sina kärnvapen. De känner sig säkra nu för de har bomben. De vill bli bemötta som en kärnvapenmakt och de är en kärnvapenmakt, påstår hon.

Napoleoni anser att ett möte mellan Trump och Kim kan bli starten på en process som hon liknar vid perestrojka, det reformprogram som ledde till större öppenhet i det sovjetiska samhället och som sätts i samband med kalla krigets slut på 1980-talet. Då var det den sovjetiske presidenten Michail Gorbatjov och hans amerikanske kollega Ronald Reagan som spelade huvudrollerna. Nu är det Trump och Kim.

– Trump behöver leverera någon slags seger före mellanårsvalet till kongressen i november. Om han spelar sina kort väl kan det sluta med att han bidrar till ett nytt globalt fördrag om kärnvapen. Det som finns togs fram under Reagans tid och är föråldrat, sedan dess har flera länder gått emot världssamfundets vilja och sökt utveckla kärnvapen.

Svårt att greppa

Napoleoni, som är ekonom, fick redan på 1980-talet insyn i det nordkoreanska samhället då hon jobbade för en sovjetisk handelsbank i London. Hon hävdar att det länge varit svårt för västvärlden att förstå Nordkorea, och har själv en bild av landet som avviker från den gängse.

– Väst är västcentrerat, vi tror att alla vill vara som oss. Att Nordkorea är ett starkt nationalistiskt land som bygger på etniskt rena ideal och en 2 000 år gammal kultur är svårt för oss att greppa. Nordkoreaner ser sitt land som paradiset. Vi brukar säga att dess invånare är hjärntvättade men man kan lika gärna säga att vi är hjärntvättade av konsumtion.

TT: Hur ser du på Kim Jong-Uns ledarskap?

– Han är extremt smart. Han förstår sociala medier, begrepp som "mjuk makt" och hur Väst fungerar. Jag tror att han lyssnar på fler rådgivare än Trump, men liksom Trump har han familjen – bland annat sin syster – som främsta rådgivare.

Inget idealland

TT: Och rapporterna om svält och tortyr under hans styre?

– Nordkorea är inget idealland men det har blivit bättre. Läget är fortfarande tufft på landsbygden, men regelrätt svält förekommer inte. Och tortyr, vem är vi att tala om det? Det finns överallt i världen.

Följ ämnen i artikeln