Stanna hemma från julshowen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag fick en inbjudan. Oftast brukar jag vara väldigt selektiv och försiktig, men när jag såg att det var till en julshow med julbord sken jag upp lite. Oerfaren som jag var tänkte jag att ”det här kanske kan vara mysigt”. Att jag kanske tom skulle få en liten julstämnings-känsla i min cyniska kropp. Redan från början borde jag ha insett vart det barkade. En kvinna i min mammas ålder iklädd push-up-bh och transparent blus började skämta om mina örhängen i garderobskön.

– Är det du som är julgranen här eller?

– Haha, Agneta, kolla in tjejen! ropade hon till sin väninna.

– Är det ok om vi dansar kring dig sen eller?

Vad skulle jag säga? Det var bara att himla lite och bita ihop.

Sen var det mat.

Julbord: Skinka, sylta, köttbullar, gryniga gråa korvar, prinskorvar, andra korvar, senapssill, löksill, några andra sorters sill, lax, janssonsfrestelse.

Och för vegetarianer: Rödkål och brysselkål.

Mmmmm, gott! (Ok, det fanns vörtbröd, men det hade någon spillt senapssillspad över.)

Ok, showen: Vad i helvette?! Är det fel på mig? Hur kommer det sig att 400 personer sitter unisont och viker sig dubbla över 19 år gamla ”Har du hört den förut”-vitsar? Förnedrande, tramsande, fördomsfulla och som sagt skitgamla skämt och imitationer. Gubbar som skrattade ihjäl sig och ”kände igen sig” när kvinnor förlöjligades från scen. Och bögar. Och invandrare.

”Ja vett va din brevvlåda bår.”

Dom där julshowsjönsarna borde skrivit i sin 4-färgsannons: ”Endast lämpligt för svenska hetrogubbar”.

Efter showen började en annan show. Den var bättre och roligare än den ordinarie, men nästan lika sorglig.

Företagen vid sina långbord verkade inte ha snålat med spriten till sina anställda.

Den nya showen innehöll: 3 julslipsar runt 3 olika flintiga huvuden (Pluto, Snobben och en jultomte är tydligen motiven för året), 2 hångelpar, 3 hångelförsök, (från samma gubbe, men 3 olika tanter, vi höll kollen), 1 öppen gylf, 5 utspillningar, 1 par hängbröst som hoppade över push-uppen, några andra tuttpar på halvvift. Och ovanpå allt detta ett galet klämmande överallt, chefer och anställda om vartannat.

Nu ska det egentligen komma en poäng, en slut-knorr, men det gör det inte. Bara en uppmaning: Ta min varning, stanna hemma från julshowen!

Ps: Såg vi inte nån som kissade i papperskorgen?

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln