Trodde att hjärnblödning var psykos – Avelina dog

Publicerad 2014-07-10

Ambulanspersonalen trodde att trebarnsmamman Avelina Qwarnström var på väg att få en psykos, och tog inte med henne till sjukhus.

I själva verket hade hon drabbats av en hjärnblödning.

En vecka senare var hon död.

Natten till den 31 juli förra året hittade Håkan Qwarnström sin fru Avelina på golvet i deras hus i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hon verkade omtöcknad, och kunde varken resa sig upp eller prata.

Någon vecka tidigare hade hon berättat att hon hallucinerat. Hon hade sett gestalter framträda på väggarna.

– Jag sa till henne att det inte fanns någonting där, och så släckte jag lamporna på kvällarna så att det inte skulle bli några skuggor, säger Håkan till Aftonbladet, nästan precis ett år senare.

Ville inte till sjukhus

Men Håkan trodde ändå att hallucinationerna kunde ha bidragit till att Avelina gick upp ur sängen. Han ringde efter ambulans. När sjukvårdspersonalen kom berättade han om sin teori. Detta bidrog till att ambulanspersonalen, efter att ha undersökt Avelina, drog slutsatsen att hon hade en begynnande psykos.

Tillståndet bedömdes dock inte vara så allvarligt att det skulle motivera tvångsvård. Avelina verkade heller inte vilja följa med till sjukhuset, enligt ambulanspersonalens rapport.

– Jag sa väl att hon inte behövde åka till sjukhus om de inte trodde att det var nödvändigt. De som var här pratade ju med en läkare på telefon. Jag trodde att de visste vad som var bäst, säger Håkan.

Men timmarna gick, utan att Avelina blev bättre. Tidigt på morgonen ringde familjen SOS på nytt. En ny ambulans skickades ut, och Avelina fördes omedelbart till Södersjukhuset. Där konstaterades att hon drabbats av en hjärnblödning. Den satt långt inne i hjärnan och var omöjlig att operera. En vecka senare var Avelina död.

Ingen kritik

Ett av Avelina och Håkans tre barn anmälde det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, som nu har kommit med sitt yttrande. Slutsatsen: Ambulanspersonalen agerade helt i enlighet med de riktlinjer som finns.

"Utredningen ger inte stöd för annat än att hälso- och sjukvårdspersonalen har fullgjort sina plikter i yrkesutövningen," skriver Ivo.

De läkare som Håkan Qwarnström pratat med tror inte att utgången skulle ha blivit annorlunda om Avelina hade fått åka med i den första ambulansen. Men han är ändå kritisk till att hjärnblödningen missades.

– Alla säger att man bör komma in till sjukhus så fort som möjligt när något sådant sker. Det är helt galet att människor som ska vara utbildade kan missa en sådan sak, säger han.