Så förvandlas de populära rummen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Här är årets snyggaste kök och badrum

Kökets förvandling från skrymsle till en central plats där man umgås och lagar mat tillsammans är en succé.

Även badrummen har fått ett uppsving där det idag blir viktigare med stora och lyxiga badkar.

Varma färger i badrummet är på tapetenVarma färger i badrummet är på tapeten.

Idag är köket en central plats i de flesta hus där man kan laga mat tillsammans och umgås.

Mikael Ek på Myresjökök menar att detta är en trend som håller i sig och att vi gått ifrån 60-talets syn på matlagning.

– Husmodern finns inte på samma sätt längre, idag lagar vi maten tillsammans istället för att ha den färdig när gästerna kommer, säger han.

Kökets nya roll kan man bland annat utläsa i planlösningarna för nyproducerade hus, men Mikael Ek menar att man också märker det vid renoveringar. Planlösningen är ofta öppen, vardagsrum, kök och matplats blir en stor enhet istället för separata rum.

– Jag brukar säga att köket är vardagsrummets största möbel, säger han.

Utan handtag

Köksöar är fortfarande trendigt även om de är relativt dyra. När det gäller detaljerna är det fortfarande vita kök med lite mörkare trä säljer bäst.

En skillnad är enligt Mikael Ek att det har börjat komma mer skarpa kontrastfärger, inte nödvändigtvis på inredningen men på de saker man har runtomkring köket.

En annan trend som ser ut att hålla i sig är handtagslösa luckor i olika varianter. Enligt Mikael Ek kommer vi snart att även få se lådor utan handtag.

Större och lyxigare

När det gäller trender för badrum har idealet idag blivit lyxigare. Duschkabinen byts oftare ut mot större badkar och det har också blivit vanligare med bastu i badrummen.

Enligt Rebecca Svensk på Duvbo Kakeldesign AB har varma färger blivit mer inne. Däremot är det populärt med vita badrumsmöbler.

– De kantiga möblerna utan handtag är fortfarande populära men har däremot blivit lite mjukare. En annan trend är att kakelplattorna blivit större, säger hon.

Även när det gäller badrum så har storleken blivit viktigare. Rebecca Svensk menar att de hemmaspa som var populära förut är på väg ut. Istället bygger man större badrum.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln