Inga jordnötter i maten som kan ha dödat Elin
Uppdaterad 2013-08-07 | Publicerad 2013-08-06
I slutet av juli dog jordnötsallegikern Elin, 16, av en allergichock efter att ha ätit tacos.
Nu har provsvaren från den analyserade maten kommit.
Varken jordnötsprotein eller sojaprotein har hittats i maten hon åt, skriver Gefle Dagblad.
Det var den 25 juli som Elin Wahlgren, 16 från Valbo utanför Gävle dog i sviterna av en allergisk reaktion efter att ha ätit tacos tillsammans med en kompis.
Elin var jordnötsallergiker och maten som hon åt kvällen den 23 juli har därför testats för om den innehöll jordnötter.
Varken jordnöt eller soja
Nu har provsvaren från laboratoriet i Lidköping kommit och de visar att produkterna inte innehöll några spår av varken jordnötter eller sojaprotein, skriver Gefle Dagblad.
– Vi har fått trovärdiga uppgifter om att Elin Wahlgren kan ha dött av jordnötsallergi även om sjukhuset inte har bekräftat det. När man är allergisk mot jordnötter ligger det också nära till hands att man är allergisk mot sojaprotein och det är därför som vi har valt att testa för båda, Martin Myhrberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sandviken, till Gefle Dagblad.
”Fått i sig på annat sätt”
Samtliga företag som tillverkar de produkter som Elin åt av har kontaktats. Det engelska bolaget Quornfood försäkrar att deras produkter inte innehåller jordnötter.
– Det mest troliga är att Elin Wahlgren fått i sig jordnötter på annat sätt än genom de här produkterna men vi vet fortfarande inte om hon också ätit något annat, säger Martin Myhrberg.
Även Livsmedelverket gör analyser av maten som Elin åt. Svaren på deras prover kommer senast i morgon.