Demonstranter på Yle – vill stoppa Eurovision

Uppdaterad 2024-05-12 | Publicerad 2024-05-11

Demonstranter har gått in i finska Yles lokaler.

De kräver att public service-bolaget bojkottar Eurovision.

– Inget motiverar Yles medverkan i Eurovision när Israel är inblandat, skriver en av demonstranterna i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Israel

Demonstranter har tagit plats inne i Yles entréhall i Böle i Helsingfors, skriver finländska medier. Aktivisterna kräver att det finländska public service-bolaget bojkottar Eurovision.

Enligt uppgifter till HBL ska det röra sig om ett 40-tal demonstranter som säger sig vilja påminna om vad som sker i Gaza.

– Konflikten har bara blivit värre i och med Israels attack mot staden Rafah, dit 1,5 miljoner palestinier har flytt på Israels order. Det finns ingen mat, det finns inte vatten och det finns ingen hjälp att få, säger demonstranten Wilhelm Blomberg till tidningen.

Han pekar på att Ville Vilén, Yles ansvariga direktör för kreativt innehåll och media, tidigare sagt att det är möjligt att lämna tävlingen om konflikten i Gaza förvärras.

– Min fråga till Vilén och till Yle är att när är det tillräckligt dåligt för att dra sig ur tävlingen?, säger han.

Yles säkerhetschef Jyrki Guttorm bekräftar för tidningen Iltalehti att demonstranterna är inne i lokalerna.

– Jag kommer inte kommentera saken närmare, säger Guttorm.

I pressmeddelandet skriver demonstranterna att Israel använder Eurovision som en plattform för att främja sina egna intressen.

– Yle ska försvara sina värderingar även idag och inte motsägelsefullt och hycklande bara i vissa utvalda sammanhang. Inget motiverar Yles medverkan i Eurovision när Israel är inblandat, skriver Deniz Kemppainen, som deltar i demonstrationen, i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln