Man häktad – men 17-åringen fortfarande borta

TT

Publicerad 2019-11-22

Den 22-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka från Uddevalla häktades på fredagen av Uddevalla tingsrätt.

Samtidigt fortsätter sökinsatserna efter den försvunna flickan med oförminskad styrka.

Den misstänkte mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Åklagaren motiverade sitt yrkande med att mannen skulle kunna avvika, undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Det som tingsrätten konstaterat är att det förekommer sannolika skäl för misstanke om mord, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson till journalister på plats efter rättens beslut.

Stort intresse

Det var mycket folk som samlats i rätten när häktningsförhandlingarna skulle inledas. Alla fick inte plats på åhörarplatserna. 22-åringen kom in i rättsalen tillsammans med sin advokat och eskorterades av tre uniformerade poliser. Han var iförd mörk mjukisdress och höll huvudet högt och mötte åklagarens och rättens blickar.

Hans advokat Beatrice Rämsell förklarade inför rätten att hennes klient nekar till brott och motsätter sig häktning. Och trots beslutet var hennes klient ändå samlad efteråt.

– Min klient tog beslutet med jämnmod. Han var förberedd på att det skulle kunna gå på det här sättet, säger advokaten till TT.

En sammanvägd bedömning

Åklagaren väljer att inte kommentera utredningen närmare, men säger att hon under gårdagen beslutade att höja misstankegraden till sannolika skäl i sin begäran.

– Det är en sammanvägd bedömning och beror på vad som framkommit i den tekniska utredningen och även sådant om framkommit i förhör.

Rätten beviljade två veckors häktning, medan åklagaren hade begärt ytterligare tid. Mannen är nu häktad till den 6 december.

Fortsätter söka

Samtidigt med förhandlingarna i rätten fortsatte sökandet efter flickan med oförminskad styrka. Polisen meddelade på förmiddagen att man utökat sökområdet, men söker fortfarande i Uddevalla och området där omkring. Sjöpolis, drönare och flera hundpatruller deltar i polisens sökande. Och många frivilliga ställer upp och hjälper till.

– Vi planerar att fortsätta sökandet med full styrka i morgon, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson på plats i Uddevalla.

– Vi räknar att komma igång när det börjar ljusna.

Flickan sågs senast i Uddevalla i mitten av förra veckan och anmäldes försvunnen under helgen.

En spontan samlingsplats har upprättats vid statyn på Kungstorget i centrala Uddevalla dit många människor kommit för att tända ljus, och sända en tanke eller be en bön i om att flickan snart ska hittas.