"Hade önskat att jag slapp gå med stor oro"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-12-22

– Det är klart att jag känner en oro. Och självklart hade jag önskat att jag inte hade behövt oroa mig för det här också.

Det säger gravida Mollie Weijne, 32, som väntar sitt andra barn i mars.

Hon är en av många gravida som helst vill slippa att gå över tiden och bli igångsatt sent. Oron kring detta är på sina håll stor sedan en studie visat en ökad risk att barnet inte överlever förlossningen.

I bland annat sociala medier delas nyheter och förs diskussioner om detta gravida emellan.

– Det är absolut en stor fråga. Oron kring barnafödande har varit stor ganska länge med tanke på hur förlossningsvården ser ut och bristen på förlossningsplatser och barnmorskor. Det blir ju inte bättre av att veta att det finns svart på vitt att man faktiskt skulle kunna förlora sitt barn om man går över tiden, säger Mollie Weijne.

"Göra så ont"

Att olika regioner hanterat frågan olika är för henne obegripligt. Ett fåtal sjukhus har ändrat sina rutiner, men de flesta inväntar en mer omfattande analys som väntas i januari.

– Om det nu skulle hända någonting skulle det ju göra så ont i mig att mitt barn kanske hade kunnat överleva om jag bott någon annanstans. Det går inte ihop. Alla ska ju ha rätt till samma vård, det borde vara en självklar utgångspunkt, säger hon.

Mollie Weijne bor i Lund i Skåne, som avvaktar den uppdaterade analysen. Sedan början av december finns dock tillfälliga riktlinjer som säger att gravida som passerat vecka 41 och som önskar igångsättning ska erbjudas detta inom två–tre dygn.

Den ökade risken att barnet inte överlever vid sen igångsättning ligger samtidigt på en mycket låg nivå.

– Även om det är låg risk är det ingen som vill hamna på de promillesiffrorna ändå. Det är ingen kvinna som vill vara en av dem, konstaterar Mollie Weijne.

Egentligen är en igångsättning inget man önskar över huvud taget, säger hon.

– Det är ju något kroppen inte valt själv. Enligt den information som nått mig är det inte lika smidigt och jag tror att det är väldigt få kvinnor som vill bli igångsatta, säger hon.

Vill slippa oro

TT: Vad hade du önskat hellre än situationen som den är nu?

– Jag hade önskat att jag slapp gå med en stor oro. Men det är svårt att säga vad man hoppas på när förutsättningarna är som de är, när vi inte har en fungerande förlossningsvård. Vad är det jag kan hoppas på? Jag skulle faktiskt vilja formulera frågan så, säger Mollie Weijne.

Hon framhåller samtidigt att hon beundrar det arbete barnmorskorna ändå lyckas utföra med tanke på den arbetsbelastning som råder.

– Alla som jobbar inom den här sektorn är helt fantastiska. Jag hoppas att man lyssnar på barnmorskor mer och tar till sig av vad de ser, säger hon.