Han kan bli USA:s första homosexuella president

...men inte den enda världsledaren som är öppet gay

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

Demokraten Pete Buttigieg kan bli USA:s första öppet homosexuella president.

I så fall blir han inte ensam i världen. Premiärministrarna i Irland, Serbien och Luxemburg är också gay.

– Väljarna i Luxemburg bryr sig inte om politikers sexuella läggning, sade Xavier Bettel redan 2011.

Pete Buttigieg, 38, stärkte sin position kraftigt i Demokraternas nomineringsval i Iowa. Han var borgmästare i South Bend i delstaten Indiana när han kom ut som homosexuell 2015. Efter det valdes han om med 80 procent av rösterna. I Indiana har han bland annat kämpat mot hbtq-diskriminerande lagar.

Den första öppet homosexuella regeringschefen i världen var Islands premiärminister mellan 2009 och 2013, Jóhanna Sigurdardottir. Den andra var Elio Di Rupo, Belgiens premiärminister, från 2014 till 2017.

Mest känd av de nu sittande homosexuella premiärministrarna är Irlands Leo Varadkar, 41. När han kom ut i en radiointervju 2015 sade Varadkar:

– Jag är inte en halvindisk politiker, eller en läkarpolitiker eller en gay politiker. Det är bara en del av vem jag är, det definierar mig inte, sade han till RTÉ Radio.

Demokraternas Pete Buttigieg under kampanjen i Iowa.

Under Varadkars tid som premiärminister har Irland lagstiftat om samkönade äktenskap. Partnern Matthew Barrett är läkare, liksom Varadkar.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, 46, är den första homosexuella premiärminister som blivit omvald. Han är gift med Gauthier Destenay sedan 2015, året då samkönade äktenskap blev lagliga i Luxemburg.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic, 44, är lesbisk, och blev 2017 den första regeringschefen i Balkan som deltog i en Prideparad.

Förra året födde hennes partner Milcia Durdic parets son Igor. Men samkönade äktenskap är fortfarande inte tillåtna i Serbien.

Brnabic har fått kritik för att hon inte tydligt stöder hbtq-rörelsen. Brnabic har sagt att hon inte prioriterar breda hbtq-reformer, men att hon förespråkar arvsrätt för samkönade par.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen