Koalamassaker i Australien efter skogsskövling

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

Flera medier beskriver det som en koalamassaker efter att skogsmaskiner skövlat en plantage i Victoria i Australien. En utredning har upprättats för att ta reda på varför skövlingen ägt rum. Samtidigt kämpar koalasjukhusen för att rädda de som överlevt.

– Australien borde skämmas, säger Helen Oakley, boende i området.

Utredare som varit på platsen där en skövling av en gummiträdsplantage skett säger att över 40 koalor har dött men befarar att siffran sannolikt kommer att stiga, rapporterar The Guardian.

Ett tillfälligt center har satts upp vid platsen där veterinärer nu behandlar svältande koalor eller koalor med brutna ben till följd av skövlingen. Sedan i fredags har över 80 koalor fått behandling varav 30 fick avlivas.

Helen Oakley, boende i Portland, är en av de som letat efter skadade koalor och hon beskriver skövlingen som fullständigt förödande. I ett videoklipp på Facebook visar hon gråtande upp platsen och säger:

– Det ligger döda koalor överallt, mammor har dödats tillsammans med sina bebisar. Australien borde skämmas.

Ska ställa ansvariga inför rätta

Lily D’Ambrosio, miljöminister för Victoria, sa på måndagen att händelsen är katastrofal för koalapopulationen i Portlands region och att regeringen måste göra allt de förmår för att ställa de ansvariga inför rätta.

The Australian Forest Products Association (AFPA), fördömer händelsen som de kallar för kallblodigt djurplågeri. De meddelar också att de kommer att bedriva en egen utredning för att ta reda på vem som är ansvarig.

Följ ämnen i artikeln