Statsvetare: "Systemet är omskakat"

Carl V Andersson/TT

Publicerad 2020-01-22

Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) vill ge fem nya miljarder till kommunsektorn. Oppositionen vill satsa mer. Arkivbild.

Oppositionens budgetkupp slår mot flera av partierna bakom januariavtalet.

Men den kan också leda till att regeringen och stödpartierna svetsas samman, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att ge kommunerna mer pengar än vad regeringen hade tänkt – och får dessutom Sverigedemokraternas stöd. Därmed körs regeringen och stödpartierna C och L över.

– Jag tror att regeringen är ganska överrumplad. Socialdemokraterna hamnar på efterkälken i något som är partiets ideologiska kärna. Det är förvånande att inte S förmår att möta det här budet med ganska drastiskt mycket mer pengar. Då hade man nog tappat M och KD i budgivningen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Oppositionen vill finansiera tillskottet till kommunerna genom att slopa friåret – som Miljöpartiet drivit – och att stoppa ingångsavdraget – som är Centerpartiets fråga.

– Å ena sidan är det skickligt av oppositionen då man delar ut smällar till flera av partierna i januariavtalet. Å andra sidan kan det leda till att de fyra partierna svetsas samman. Det kan göra att regeringen och stödpartierna är beredda att hosta upp ganska mycket pengar så att de alla ska kunna vara mer offensiva och uppfylla sina löften, säger Jonas Hinnfors.

Oppositionens överenskommelse är ett bevis på att det blivit svårare för en minoritetsregering att styra och lägga budgetar, enligt statsvetaren.

– Systemet är omskakat. När krutröken lagt sig finns det stor anledning för partierna att sätta sig ner och diskutera så att man åtminstone vet vad spelreglerna är, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS