Svensken dricker allt mindre alkohol

Ungdomar konsumerar allt mindre

Uppdaterad 2019-09-13 | Publicerad 2019-09-12

Vi köper och dricker allt mindre alkohol jämfört med tidigare år.

Ungdomars syn på alkohol tros ligga bakom minskningen.

– Ungdomar är rädda att bli filmade och uthängda på sociala medier när de är onyktra, säger Björn Trolldal, utredare på CAN.

Under en tioårsperiod har svenskarnas alkoholkonsumtion minskat med sju procent visar en ny undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Förra året drack svenskarna cirka nio liter ren alkohol per person, vilket motsvarar 324 starköl, 91 flaskor vin eller 32 flaskor sprit.

Det är dock två procent mindre jämfört med 2017.

Svaret på minskningen anses vara allmänna hälsotrender.

– Vi dricker mindre och köper inte in lika mycket alkohol från utlandet som förr, säger Björn Trolldal, utredare hos CAN.

Rädda att bli för fulla

Störst minskning är det bland ungdomar. Undersökningen visar att alkoholkonsumtionen i årskurs nio har minskat med två tredjedelar. På gymnasiet har den halverats.

– Ungdomars inställning till alkohol ses som en av förklaringarna till minskningen. Hälsotrender och en rädsla att bli för full och bli uthängd på sociala medier kan ha bidragit till minskningen bland ungdomar, säger Trolldal.

– Ungdomar tar med sig inställningen till alkohol och konsumtionen upp i åldern.

Vi dricker allt mindre jämfört med tidigare år.

Mindre sprit från semestern

Inköp av alkohol från utlandet har minskat medan försäljningen på Systembolaget och restauranger har ökat. Detta ses som en följd av kronans minskning i värde.

– Det beror inte på att folk inte reser längre men man tar med sig mindre hem efter semestern. När man är utomlands märker man att priserna har förändrats så det blir i många fall dyrare, säger Trolldall.

Har användningen av narkotika ökat bland ungdomar?

– Nej, vi ser inte någon större ökning av narkotika bland ungdomar. Men vi ser en viss ökning bland dem över 30. Men det är en liten enhetlig procent så på det stora hela har det ingen inverkan på alkoholminskningen, säger Björn Trolldal.

Konsumtionen av alkohol går ner bland svenskarna.