Missförhållanden avslöjade inom FN-organ

TT

Uppdaterad 2019-11-11 | Publicerad 2019-11-10

Ny skandal avslöjad inom FN. Arkivbild.

Sextrakasserier och andra missförhållanden har avslöjats hos FN:s livsmedelsprogram WFP.

Enligt en intern granskningsrapport har 35 procent av de tillfrågade upplevt eller bevittnat maktmissbruk av överordnade.

Rapporten, som Svenska Dagbladet har läst, är gjord av den externa revisionsbyrån Willis Towers Watson och bygger på uppgifter från fler än 8 000 anställda.

Cirka 29 procent har upplevt trakasserier som exempelvis våldsamma utskällningar. Omkring 23 procent har upplevt diskriminering. Det gäller särskilt etniska minoriteter, kvinnor och lokalanställda. Sexuella trakasserier har upplevts av 8 procent – och 28 personer har utsatts för "våldtäkt, försök till våldtäkt eller sexuella övergrepp", enligt rapporten.

Sverige har varit en stor givare till WFP av bidrag som inte är öronmärkta. Mellan 2013 och 2017 rör det sig om nästan 4,2 miljarder kronor. Fram till 2021 har Sverige utlovat ytterligare 3,6 miljarder kronor, skriver SvD.

I somras avslöjade nyhetsbyrån AFP en intern rapport där det riktades allvarliga anklagelser mot den högsta ledningen för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Chefer inom FN-organet ska ha gjort sig skyldiga till "nepotism, repressalier och andra övertramp, för personlig vinning, för att tysta legitim kritik och för att i övrigt uppnå sina personliga mål". I torsdags tvingades högsta chefen för UNRWA bort från sin post.