M vill skapa ny svensk modell

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Moderaterna tillsätter i nästa vecka en integrationskommission. Målet är att skapa "världens bästa integrationspolitik".

Det beskedet ger Moderatledaren Ulf Kristersson i ett tal på partiets Sverigemöte i Karlstad.

Kommissionen ska ledas av den tidigare liberale riksdagsledamoten Mauricio Rojas.

– Hade Sverige tagit Mauricio på allvar för 20 år sedan, hade den här kommissionen inte behövts idag, säger Ulf Kristersson.

Kommissionen ska jobba koncentrerat under ett år och föreslå konkreta och genomförbara reformer som riksdag och regering kan fatta beslut om, enligt Kristersson.

– Minns Lindbeck-kommissionen för tjugofem år sedan. Den är min målbild. Tydlig analys. Konkreta förslag. Som i många fall kan genomföras snabbt. Som i andra fall kräver längre tid, säger Kristersson.

Ny modell

Integrationsfrågan är en av fem områden moderatledaren pekar ut som centrala i arbetet för en ny svensk modell.

– Det här är vår stora uppgift. Redan idag och imorgon. Under hela mandatperioden och det kommande decenniet: En ny svensk modell, säger Kristerson.

De andra områdena är: tryggheten, klimat- och miljöpolitiken, jobben och företagen samt sammanhållning stad och land.

Moderaterna står nu enligt Kristersson inför omprövningens tid.

– Sverige har fått ett nytt politiskt läge. För tredje gången under min livstid, står vi moderater inför en ny resa, säger han.

Bred kyrka

– Och den här resan, den gör vi som Moderaterna. Inte som mörkblå eller ljusblå. Inte som nya eller gamla. Inte som liberala eller konservativa. Vi är ju allt det – också. Men först och främst är vi Moderaterna. Förenade i en bred kyrka av gemensamma värderingar och gemensam förmåga till förändring. Den nya resan kräver respekt för vad som har tagit oss hit. Och den kräver mod att förändra det som inte längre duger. Det kräver en ny modell för Sverige, säger Kristersson.

– För mig är den svenska modellen tryggheten i ett samhälle där staten är liten men stark. Den är dynamiken i ett näringsliv som skapar välstånd som kommer alla till del. Den är framtidstron i den sociala rörligheten. Den är rättfärdigheten i omsorgen om varandra. Den är friheten att stå på egna ben. Den är viljan att rå sig själv. Och den är vissheten om hjälp när jag misslyckas.

– Det är det som är den svenska modellen. Den är svensk. Inte felfri. Inte socialdemokratisk. Inte heller moderat. Den är svensk och den överlever bara om den förändras med tiden. Hade den konserverats på 70-talet hade ingen velat ha den i dag. Vi har räddat den svenska modellen förut. Nu ska vi ta tag i den igen. För den funkar inte längre. I vart fall inte som den borde, säger Kristersson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM