Läcka visar omfattande tortyr i Saudiarabien

TT

Publicerad 2019-03-31

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Politiska fångar som kräks blod, svälter, piskas och misshandlas så svårt att de inte kan gå.

En läckt saudisk granskning av ett av kungadömets fängelser avslöjar systematisk tortyr.

Det är tidningen The Guardian som tagit del av de läckta medicinska dokumenten, som enligt tidningens uppgifter ska presenteras för landets ledare kung Salman.

Kungen ska ha beordrat en granskning av förhållandena för de cirka 200 personer som greps på order av sonen, landets faktiska ledare, prins Mohammed bin Salman, förra året i ett tillslag mot aktivister.

Rapporterna visar på mycket omfattande tortyr av politiska fångar, något som går stick i stäv med kungadömets envisa avfärdanden av att kvinnor och män utsätts för våld och annan omänsklig behandling i Saudiarabiens fängelser.

"Patienten kan inte röra sig över huvud taget på grund av skador på benen och kraftlöshet på grund av vätske- och näringsbrist", står det om en av aktivisterna.

Brännskador

En annan person har allvarliga brännskador över hela kroppen och oläkta sår som inte behandlats, enligt rapporten.

"Patienten måste flyttas från isoleringscellen till specialkliniken för omedelbar vård och ytterligare hälsoundersökningar", står det om en tredje fånge.

En källa uppger för The Guardian att 60 av de fängslade – både kvinnor och män – undersökts. Slutsatsen av rapporterna är en rekommendation att samtliga av dem bör benådas, och några av dem eventuellt släppas i förtid på grund av deras allvarliga hälsotillstånd. Källans uppgifter har inte kunnat verifieras av andra källor.

Vägrar kommentera

De skildringar som publicerats kommer från handlingar vars äkthet The Guardian kunnat verifiera.

Tidningen har kontaktat den saudiska regeringen om en kommentar, men Riyad har avböjt. En talesperson för regeringen, som vägrat kommentera frågan, ifrågasatte dock inte rapporternas tillförlitlighet.

Uppgifterna stöder tidigare uppgifter om tortyr och sexuella trakasserier av kvinnliga aktivister, som människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International tidigare har presenterat.