Kurdernas krav: Ställ kvinnorna inför rätta

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-06-11

USA har börjat ta hem kvinnor från det ökända lägret al-Hol i norra Syrien.

Men fortfarande är läget låst för de 25 svenska kvinnor och barn som lever i lägret.

– De som har begått brott ska i första hand dömas på plats här, vi kommer inte att släppa i väg dem utan en prövning, säger Shiar Ali representant i Sverige för det kurdiska självstyret i nonrra Syrien.

Temperaturen i Syrien är nu över 40 grader på dagarna. Med extremhettan har nya sjukdomar börjat spridas i lägret al-Hol där drygt 70 000 kvinnor och barn lever i tält.

Flera hjälporganisationer har slagit larm, däribland Läkare utan gränser om bristen på mediciner och förnödenheter. Nyligen öppnade ett norskt fältsjukhus i lägret, men resurserna är otillräckliga för att tillgodose det akuta behovet av vård.

25 kvinnor och 60 barn med rötter i Sverige finns kvar i lägret. De flesta av dem anslöt sig till IS tidigt och har levt i terrororganisationens huvudstad Raqqa. Därefter har de flytt i takt med att koalitionsstyrkorna har vunnit mark och pressat islamisterna bakåt.

Två kvinnor är svårt sjuka

Minst två av kvinnorna är svårt sjuka. För den ena av dem var läget tidigare livshotande, men hon ska enligt uppgift till Aftonbladet ha stabiliserats de senaste dagarna.

– Hon fick antibiotika och andra mediciner av oss när vi träffade henne i förra veckan, säger David Eubank, tidigare amerikansk soldat som numera arbetar med välgörenhet i Syrien och Irak.

– Hon är extremt nedbruten och svag, men inte döende.

David Eubank, som tidigare stred mot IS i Mosul beskriver läget i al-Hol som extremt. Han kallar lägret för ett IS-universitet.

– Jag har varit därinne flera gånger och jag ser vilka som styr. IS är välorganiserade där inne, därför är det så viktigt att få bort så många som möjligt, framförallt barn.

Frankrike tog hem 12 barn

Flera länder, bland annat USA, har börjat ta hem sina medborgare från al-Hol. I förra veckan fick två amerikanska kvinnor och sex barn lämna lägret och flögs hem till USA. I går kom rapporter om att 12 franska barn tagits hem av franska regeringen.

Samtidigt kommer signaler om att säkerhetsläget blir allt mer ansträngt i al-Hol. I området finns aktiva celler av IS-sympatisörer och så gott som dagligen kommer det rapporter om väpnade attacker.

– Sedan Baghouz föll i mars har det blivit allt värre. I april var det attacker en gång i veckan, nu är det så gott som dagligen.

Nu ökar pressen på svenska regeringen att agera.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera anhöriga till svenska kvinnor i al-Hol.

– Vi har skrivit brev till UD och vädjat att de hjälper våra barn. Jag har berättat om situationen i lägret, om bristen på säkerhet, mat och medicin, säger en mamma.

Försöker smuggla in vapen i lägret

Kvinnorna berättar att det finns mer extrema IS-anhängare i lägret som trakasserar andra. Enligt flera anhöriga har tält satts i brand.

När Aftonbladet var på plats i al-Hol tidigare i år fick vi samma information från en högt uppsatt lägervakt.

– Det har även hänt att någon har försökt smuggla in vapen i lägret, men vi har lyckats stoppa dem.

En pappa berättar att hans dotter är rädd att bli bortförd från lägret.

– Vi vill inte heller ha hem några terrorister till Sverige och jag välkomnar rättsliga prövningar här, säger han.

Trots upprepade försök får de anhöriga inga svar från regeringen, säger de.

Rädda Barnen anser att Sverige ska se till att kvinnorna och deras barn förs hem till Sverige. Att separera barnen från kvinnorna är inte förenligt med svensk lag. Att upprätta en internationell tribunal, som regeringen vill, kommer att ta för lång tid, om det ens är möjligt, anser organisationen.

Rädda barnen kräver svar från regeringen

Shiar Ali som representerar det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien säger att de kvinnor som begått brott i IS namn ska lagföras på plats i Syrien.

– Det har vi sagt till den svenska regeringen hela tiden. Däremot kan det finnas kvinnor som är oskyldiga så man måste se från fall till fall.

Så om Sverige skulle erbjuda sig att tansportera hem samtliga kvinnor skulle ni inte gå med på det?

– Nej, jag ser inte det som en möjlighet.

Efter Aftonbladets artikel om regeringens strategi för IS-barnen har Rädda barnen vänt sig till UD med flera frågor.

– Vi vill förstå varför andra länder kan hämta hem sina medborgare men inte Sverige, säger Ola Mattson, Sverigechef på Rädda barnen.

Utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Elin Tibell har ingen ny information att ge, mer än att regeringen fortfarande har en tät dialog med kurderna och med hjälporganisationer.

– Regeringens arbete fortsätter, säger hon.


PODD: Så besegrades terrorsekten IS

Terrorgruppen IS sista fäste har fallit efter flera års strider. I Aftonbladet Daily försöker vi reda ut hur IS kunde bli så stora, och hur de slutligen besegrades.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen