Oron i Hongkong en varningssignal i Taiwan

TT TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-06-15

De politiska oroligheterna i Hongkong utgör en varningssignal i Taiwan.

Det taiwanesiska valet i början av nästa år kommer att domineras av relationen till Kina – inte minst sedan Kina lyft fram just Hongkong som ett positivt exempel på försoning.

– Protesterna i Hongkong får det taiwanesiska folket att uppskatta vårt demokratiska system och vår livsstil, säger Taiwans president Tsai Ing-Wen, vars parti vill hålla Kina på armlängds avstånd.

Presidentvalet i januari nästa år är en strid för frihet och demokrati, säger hon, och avfärdar tanken att Taiwan precis som Hongkong skulle kunna bli en del av Kina under devisen "ett land, två system".

Den kinesiska regeringen, som anser att Taiwan är en del av Kina som man förr eller senare kommer att återta, har föreslagit att Taiwan blir kinesiskt under motsvarande löften om att det får behålla ett visst mått av självstyre, demokrati och medborgerliga rättigheter.

Motståndare också skeptisk

Tsai Ing-Wens främsta konkurrent, den i utgångsläget mer Pekingvänlige miljardären Terry Gou, är också kritisk till det som sker i Hongkong. Han beskriver "ett land, två system" som ett misslyckande.

"Om jag blir president kommer jag med öppna armar välkomna Hongkong-vänner att migrera till Taiwan eftersom Republiken Kina har en fri och demokratisk miljö", skriver Gou i ett inlägg på Facebook.

Republiken Kina är det formella namn på Taiwan som den taiwanesiska regeringen använder.

Kina och Taiwan har varit åtskilda sedan 1949, då det kinesiska inbördeskriget ledde till att kommunistpartiet tog makten och att det tidigare nationaliststyret flydde till och behöll kontrollen över Taiwan.

"Ammunition" till Taipei

Den kinesiska regeringen varnar återkommande för att man kommer att ta kontroll över Taiwan, om nödvändigt med våld. Taiwan fungerar i all praktisk mening som en självständig – och demokratisk – stat.

När Tsai Ing-Wen kom till makten i valet 2016 bröt Kina helt med Taiwan. Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post rapporterar att kinesiska tjänstemän inte alls är nöjda med det kontroversiella lagförslaget som orsakat oron i Hongkong, då de beskriver det som att man "ger ammunition" till Kinaskeptiker i Taiwan.

Följ ämnen i artikeln