Thunberg gav svar på tal i Paris

TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

Greta Thunberg talade på tisdagen i nationalförsamlingen i Paris. Den svenska klimataktivisten har tidigare mött motstånd av politiker från bland annat högerpartiet Republikanerna och högernationalistiska Nationell samling som protesterat mot hennes besök. Thunberg har hånfullt kallats för bland annat "en profet i kortbyxor" och flera parlamentsledamöter valde att bojkotta talet.

Det stoppade dock inte Greta Thunberg som anklagade såväl politiker som medier för att ha misslyckats med att förmedla vad FN:s klimatpanels rapport säger om klimatet – och i stället lämnat över den uppgiften till den yngre generationen.

– Vi utmålas som de onda som måste berätta för människor om de här obekväma sakerna eftersom ingen annan vill det – eller vågar det, sade Thunberg i nationalförsamlingen.

Hon slog även tillbaka mot de hot och hat som hon och andra får utstå för att de inte blundar för vad forskarna säger.

– Vi hånas och får utstå lögner från parlamentsledamöter och journalister, sade Greta Thunberg i Paris.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen