Därför är konspirationsteorierna om månfärden fel

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT

Publicerad 2019-07-20

50 år har gått sedan Apollo 11 landade på månen – och lika länge har konspirationsteoretiker ifrågasatt månlandningen.

50 år har gått sedan Apollo 11 landade på månen – och lika länge har konspirationsteoretiker ifrågasatt bedriften.

Stas Barabash professor i rymdfysik synar "bevisen" i sömmarna.

– Även efter att Apolloprogrammet har lämnat flera hundra kilo månstenar och efter att kineserna har sett Apollolandaren på månen med sina satelliter så finns det sådana här teorier. Det spelar ingen roll vad man säger, säger Stas Barabash professor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Barabash har ingen förklaring till varför konspirationsteorierna om månlandningen är så seglivade, däremot har han förklaringar till alla de "bevis" som använts för att ifrågasätta månlandningens äkthet.

Flaggan

Det förmodligen mest omtalade "bevis" för att månlandningen är fejkad är filmerna med den vajande amerikanska flaggan. Konspirationsteoretikerna lyftar fram att det inte blåser på månen och att flaggan därför inte kan vaja i vinden om bilderna verkligen är tagna på månen.

Förklaringen är dock simpel.

– Det är på grund av den låga gravitationen. Om man rör något på månen kommer det röra sig länge. Det är precis det som hände med flaggan, säger Barabash.

Flaggan som syns på filmerna hålls uppe av en stålställning, varje gång någon rör den sätts flaggan i lätt gungning något som alltså kan misstas för att den vajar i vinden.

Stjärnorna

På bilderna från månen syns inga stjärnor.

– Eftersom astronauterna tog bilden på månen måste de ha jättekort exponering, säger Barabash.

Ljuset på månen är starkt och för att inte bilderna ska bli överexponerade är kamerans bländare, som släppar in ljus, liten. Stjärnorna fångas helt enkelt inte på bilden för att de lyser för svagt.

Strålningen

Ett annat "bevis" sägs vara att strålningen runt jorden skulle skada astronauterna.

– Det är klart att det finns strålning runt jorden och flyger man genom den exponeras man förstås. Men de flög förbi jättesnabbt, så dosen de fick var inte speciellt skadlig. Dosen av elektroner minskar också rejält på grund av rymdfartyget, säger Barabash.

Tekniken

Andra påstår att den teknik som fanns på 60-talet inte var tillräckligt avancerat för att genomföra en månlandning.

– Columbus upptäckte ju också Amerika utan GPS, säger Barabash.

– Nej seriöst, det fanns datorer redan under femtiotalet som kunde göra ganska komplicerade beräkningar. Det kan vara svårt för oss människor som lever nu att förstå att grejer kan styras utan datorer. Vi tror att ingenting fungerar utan datorer och det stämmer ju inte.

Månstenarna

Månstenarna som Apollo-astronauterna tog med tillbaka har också avfärdats av konspirationsteoretiker som vanliga stenar. Men sådana stenar finns inte på jorden slår Barabash fast.

– Månstenarna är unika eftersom de nästan inte innehåller vatten.

Konspirationsteorierna fortsätter

Trots att en enad forskningskår i nu femtio år har motbevisat konspirationsteorierna tror Barabash att de kommer överleva även i framtiden.

– Jag är ganska säker på att det om 50 år är en journalist som ringer till en annan forskare och säger "nu firar vi 100-årsjubileum för Apollos landning på månen, vad tror du om konspirationsteorierna?", säger han.

ANNONS