Rungande ja till ny koalition i Italien

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-09-03

En ny koalitionsregering står redo att ta över rodret i Italien efter att Femstjärnerörelsens medlemmar röstat ja till ett regeringsprogram i samarbete med Demokratiska partiet.

Statsvetare anser att det kommer att leda till en mer vänsterinriktad regeringspolitik.

Femstjärnerörelsen (M5S) och Demokratiska partiet (PD) har enats om ett regeringsprogram med 26 punkter, som bland anat innebär satsningar på välfärden, införandet av minimilöner och sänkta skatter. Under dagen röstade också nära 80 procent av M5S:s 100 000 medlemmar ja till programmet, och därmed koalitionsregeringen, i en digital omröstning, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är inte överraskande och visar förstås på den stora förändringen inom Femstjärnerörelsen som går från att vara en social rörelse till ett mer traditionellt parti, säger Fabio Cristiano, statsvetare vid Lunds universitet.

"Direktdemokrati"

Han är väldigt kritisk till den digitala omröstningen som han ser som en parodi på direktdemokrati. Av de elva miljoner italienare som röstade på M5S i mars 2018 var det 100 000 medlemmar som fick avgöra regeringsfrågan.

– Många av anhängarna är förstås besvikna. Femstjärnerörelsen växte ur kritik mot det Demokratiska partiet och nu bildar de en koalition. För många är det ett problem.

Beskedet innebär att premiärminister Giuseppe Conte kan fortsätta arbetet med att sätta ihop en ny regering, och presentera förslag på nya ministrar för president Sergio Mattarella. Conte måste därefter godkännas i parlamentets båda kamrar.

Conte nyckeln

Fabio Cristiano ser Conte som en garanti för koalitionen. Samarbetet kommer också att leda till en mer vänsterinriktad politik, anser han.

– Femstjärnerörelsen är en väldigt blandad grupp. De är mer vänster- än högerinriktade. Och nu med en ny regering kommer också ledarskapet att förändras inom Femstjärnerörelsen. De som är mer vänsterinriktade kommer att ha ett övertag, säger han.

Även miljöfrågan kommer att få mer utrymme eftersom det är en fråga där de båda partierna har mycket gemensamt. Däremot hör utrikespolitiken och EU till en av skiljefrågorna. Femstjärnerörelsen är väldigt EU-kritisk till skillnad mot Demokratiska partiet.

Samtidigt kommer en ny koalitionsregering att lugna finansmarknaden, tror Cristiano. En nyckelfråga i överenskommelsen mellan de båda partierna är att få igenom en statsbudget i parlamentet så att momsen inte behöver höjas, vilket troligen hade blivit fallet om det hade blivit nyval.