Polisen: ”Ungdomar fejkar att de fastnat i gungor”

Uppdaterad 2019-08-26 | Publicerad 2019-08-24

Polisen i Skåne avråder från ett nytt beteende som sprids bland barn och ungdomar.

De fejkar att de fastnat i en gunga och filmar när räddningstjänsten kommer för att hjälpa dem.

Videon ska sedan spridas på sociala medier‚ ett fenomen som kallas ”stuck in the swing”.

Polisen i Region syd uppmärksammade på lördagskvällen att ledningscentralen den senaste tiden tagit emot flera samtal om personer som fastnat i gungor, oftast på lekplatser.

”Det har visat sig att den svåra belägenheten med att fastna i en gunga är fingerad i syfte att få dit räddningstjänst och för att filma det hela. Filmen ska sedan publiceras på sociala medier för spridning, ett fenomen som kallas ”stuck in the swing”, skriver presstalespersonen Rickard Lundqvist i polisens notis och fortsätter:

”Polisen ser allvarligt på företeelsen och vill i samverkan med Räddningstjänsten Syd med kraft avråda från beteendet. När räddningstjänsten larmas till och är upptagna med fingerade nödsituationer, är risken stor att hjälpen till verkliga nödsituationer blir fördröjd och att det får allvarliga konsekvenser.”

Lördagens facit: Fyra larm

Bara under lördagen har räddningstjänsten i Skåne åkt ut på fyra larm där ungdomar har uppgett att de fastnat i en gunga.

– Det var ett fall i Trelleborg, två i Malmö och ett i Staffanstorp. Totalt under veckan handlar det om ett tiotal fall, säger Rickard Lundqvist.

Räddningspersonal från en utryckning till en gunga i Trelleborg tidigare i veckan.

– Det är ett växande problem där vi sett en ökning på ganska kort tid. Syftet är oklart, men troligen handlar det om uppmärksamhet. Vi försöker häva det genom att gå ut med den här informationen.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det främst på Tiktok, en populär app där ungdomar delar filmer, som fenomenet härjar.

Rickard Lundqvist betonar att falsklarm är ett brott och att ungdomar som fejkar nödläge riskerar att anmälas i efterhand.

– Men egentligen är anmälan om falskt alarm minsta problemet. Det allvarligaste är att människor som verkligen är i nöd riskerar att inte få hjälp för att räddningstjänsten är upptagen med det här. Det är kanske inte alltid som ungdomar förstår den konsekvensen.

En annan konsekvens är att räddningstjänsten måste såga upp fullt fungerande gungor i onödan.

– Bara i dag har vi klippt sönder två gungor och det är ju olyckligt. Vi har informerat de som driver lekplatserna, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Skåne.

Polisen: ”Prata med era barn”

Polisen uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn. I de flera av de aktuella fallen under lördagen har myndigheterna också inskärpt allvaret för de inblandade.

– I ett av de fallen har polisen pratat förstånd med barnet och betonat allvaret för vårdnadshavarna. I ett annat fall tog en SOS-operatör kontakt med vårdnadshavaren, säger Rickard Lundqvist.

Vad händer om någon verkligen fastnar i en gunga och behöver hjälp?

– Det är upp till SOS Alarm att göra den bedömningen genom att ställa olika frågor. Men luras man för många gånger riskerar man ju att någon som är i ett verkligt nödläge och har fastnat i en gunga inte får hjälp.