Nordkorea uppmanas skrota vapenprogram

TT-AFP

Publicerad 2019-05-11

USA:s president Donald Trump verkar inte ha provocerats av Nordkoreas senaste vapentester. Arkivbild.

70 länder världen över uppmanar Nordkorea att skrota sina kärnvapen, ballistiska robotar och tillhörande vapenprogram, samtidigt som de fördömer det "oförminskade hot" Nordkoreas vapen utgör mot världsfreden.

Bland de länder som skrivit under uppmaningen finns USA och Sydkorea, liksom flera länder Asien, Sydamerika, Afrika och Europa. Ryssland och Kina har dock avstått från att skriva på dokumentet.

"Vi uppmanar Nordkorea att avstå från provokationer. Vi ber också Nordkorea att fortsätta diskussioner med USA avseende kärnvapennedrustning".

Förra veckan utförde Nordkorea provskjutningar av raketer mot Japanska havet. Enligt den sydkoreanska militären rörde det sig troligen om kortdistansrobotar.

USA:s president Donald Trump säger i en intervju med webbtidningen Politico att Nordkoreas senaste vapentester inte kan klassas som en överträdelse av förtroendet länderna emellan.

– De var kortdistans och jag betraktar inte det som ett missbruk av vårt förtroende. Vem vet, någon gång kommer jag kanske att göra det. Men inte just nu, säger Trump.

– Det här var kortdistansmissiler och de är mycket vanliga. Mycket vanliga, säger presidenten.

ANNONS