Hillary Clintons uppmaning: Hårdare tag mot migrationen i Europa

Publicerad 2018-11-23

Ledarna i Europas länder måste ta hårdare tag mot migrationen för att stå emot ett växande hot från högerpopulister.

Det säger Hillary Clinton i en lång intervju med The Guardian.

– Jag tror att Europa måste hantera situationen med migrationen, för det är det som har satt igång den politiska situationen i dag, säger Clinton.

I intervjun med The Guardian säger den tidigare presidentkandidaten att migrationen är en av orsakerna till att väljare röstade för Brexit och röstade fram Donald Trump som president i USA.

– Jag beundrar den generösa och medmänskliga inställningen hos ledare som bland annat Angela Merkel. Men jag tycker det är rättvist att säga att Europa har gjort sin del och Europa måste förmedla ett tydligt budskap, att de inte kommer kunna fortsätta vara en tillflyktsort och ge stöd. Om vi inte tar tag i migrationsfrågan så kommer det fortsätta att fördunkla politiken, säger Clinton till The Guardian.

”Använder migranter som politiskt verktyg”

Cinton säger bland annat att orsakerna till Brexit ”till största del handlar om migration”.

– Den nuvarande administrationen här (i USA) använder migranter som ett politiskt verktyg och som en symbol för en regering som gått snett, som en symbol för attacker på kulturarvet, identiteten och på sammanhållningen i landet, säger Clinton till The Guardian, och fortsätter:

– Det finns lösningar på migrationen som inte innebär att du sätter dit pressen och dina politiska motståndare, försöker muta domarkåren, eller söker finansiell och politisk hjälp från Ryssland för att stötta ditt politiska parti eller din politiska rörelse.

”Vill inte ha så mycket ansvar”

Enligt Clinton tillgodoser västvärldens högerpopulister människors längtan efter att bli tillsagd vad man ska göra och hur man ska leva sitt liv, och att medier tystas så att bara en version av verkligheten förmedlas.

– Hela det amerikanska systemet är uppbyggt så att hotet från en stark, auktoritär kung eller annan ledare kan stoppas. Men folk är kanske trötta på det. De vill inte ha så mycket ansvar och frihet. De vill bli tillsagda vad de ska göra, vart de ska gå och hur de ska leva, och får bara se en version av verkligheten. Jag vet inte varför det är så attraktivt för människor just nu, men det innebär ett allvarligt hot mot vår frihet och mot våra demokratiska institutioner. Det här sitter djupt hos människor och vi måste göra ett bättre jobb med att uppmärksamma och försöka motverka det, säger Clinton.

Clinton, Tony Blair och Matteo Renzi intervjuades alla tre av The Guardian, i vad tidningen beskriver som ett försök att förstå varför deras politik verkar misslyckas när högerpopulismen når framgångar.