Strandhäll ska förklara sig för riksdagen

Publicerad 2018-05-03

Riksdagens socialförsäkringsutskott kallar nu socialminister Annika Strandhäll (S) till utskottet.

Ledamöterna vill ha svar på frågan varför Försäkringskassans generaldirektör fick sparken.

– Det finns många frågor att reda ut här, säger utskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.

Det är på Alliansens initiativ som Strandhäll kallas – eller bjuds in som det heter formellt – till utskottet, som var enigt bakom beslutet. Det bör ske "skyndsamt", enligt utskottet.

Samtidigt ifrågasätter den tidigare näringsministern Sten Heckscher (S), som även varit rikspolischef och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, om det verkligen var lagligt att sparka Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan.

Lämnade mot sin vilja

I en debattartikel i Svenska Dagbladet hänvisar Heckscher till en paragraf i lagen om offentlig anställning om att regeringen får flytta en generaldirektör "om det är nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa".

Begler fick mot sin vilja lämna jobbet, och socialminister Annika Strandhäll (S) talade om att det behövdes ett "nytt ledarskap". Heckscher anser att det är tveksamt om skälen som regeringen angett räcker.

"Ett av regeringen och statsrådet upplevt behov av en politisk nystart uppfyller knappast kraven", skriver han.

Heckscher hoppas att konstitutionsutskottet tittar på ärendet. Johan Forssell (M) vill inte utesluta en KU-anmälan men vill först att Strandhäll förklarar sig i socialförsäkringsutskottet.