En solrik sommar hjälper inte mot höstmörkret

TT

Publicerad 2018-08-07

Det räcker med att vistas ute i solen ungefär en halvtimme två, tre gånger i veckan under sommaren för att vara fulladdad med D-vitamin. Men förrådet tar ändå slut under vintern.

Den svenska sommaren har varit ofantligt varm och bjudit på mycket sol. Men det innebär varken att vi är sämre eller bättre förberedda inför mörkret.

Trots en ovanligt varm, strålande sommar så blir förutsättningarna inte bättre inför stundande höstmörker. Kroppen kan bara tillgodogöra sig en viss mängd solljus genom att bilda D-vitamin. Oavsett hur mycket du vistas ute i sommar kan du inte bli D-vitaminförgiftad eller bygga upp ett lager som räcker fram till våren, förklarar Johan Malm, professor och överläkare klinisk kemi vid Lunds universitet.

– Man kan bara ladda upp förråden till en viss gräns, sedan går det inte mer. Har man varit ute i solen mycket står man sig bättre än efter en dålig sommar. Men jag tror inte att skillnaden är så jättestor faktiskt, säger Johan Malm.

Inte tillräckligt

För det krävs inte speciellt mycket för att tillgodose sitt behov av D-vitamin. En halvtimme en sommardag, två, tre dagar i veckan med korta ärmar och byxor räcker. Men problemet kommer till hösten och vintern. Kroppen kan inte lagra D-vitamin till dess att solen kommer tillbaka och vi får inte tillräckligt med naturligt solljus i Sverige.

Så vad gör man?

– Antingen får man äta D-vitaminrik mat, som fet fisk, till exempel sill, makrill och lax. Ju fetare fisk desto bättre. Eller så får man ta tillskott under vinterhalvåret. Absolut inte på sommaren, då ska man ut i solen i stället, säger Johan Malm.

Kan lagras i tre månader

Små barn, äldre som inte vistas ute eller de som klär sig i heltäckande kläder kan dock behöva tillskott även under sommaren. Men för dem som vistats ute och fått kroppen att bilda D-vitamin kommer det att finnas kvar framåt senhösten. I bästa fall kan kroppen bevara det uppåt tre månader. Brist på D-vitamin kan leda till engelska sjukan. Däremot är D-vitamin inte synonymt med solljus, som innehåller väldigt mycket mer.

Direkt solljus är däremot kopplat till bland annat cancersjukdomar. Det skyddar man sig från med solskyddsmedel.

– Men då blockerar man också D-vitaminproduktionen drastiskt. Rekommendationen är att vistas ute i solen, men bränn dig inte, säger Johan Malm.

Hösten och mörkret får många att känna sig trötta, orkeslösa och deprimerade. Skulle man då kunna må bättre av att ta D-vitaminstillskott?

– Det är det absolut ingen som vet. Men nej, det tror jag inte att man skulle, säger Johan Malm.

Livsmedelsverkets råd om kosttillskott

Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov kan behöva ta kosttillskott. Detta gäller särskilt de som väljer bort flera livsmedelsgrupper, till exempel veganer.

Vitamin D till alla barn upp till två års ålder. Vissa barn behöver fortsätta med D-vitamintillskott även efter två år.

Folsyra till kvinnor som kan tänkas bli gravida.

Vitamin D till äldre som inte regelbundet vistas ute.

Vitamin B12 och D-vitamin i form av kosttillskott eller berikade produkter till veganer.

Källa: 1177/Livsmedelsverket

Följ ämnen i artikeln