Nattliga räder mot pendeltågsstationer – nya målet för gängen

Flyr med stöldbyte värt flera hundratusen

Uppdaterad 2018-12-04 | Publicerad 2018-12-01

De bryter sig in nattetid, rullar ut kassaskåpet, och flyr i en stulen bil.

På kort tid har stöldligorna slagit till mot en rad pendeltågsstationer i Stockholms län.

– Tillvägagångssättet har varit uppenbart liknande, säger Staffan Fougner, operativ analytiker på polisen.

Pendeltågsstationerna i Stockholms län har sedan i slutet av september varit svårt drabbade av stölder.

Stockholmspolisen säger att det handlar om ett 10-tal stölder under drygt en månad, men kan i nuläget inte uppge en exakt siffra.

Värst utsatt har tågstationerna i norra Stockholm varit. Där har fem fullbordade stölder inträffat inom loppet av några veckor.

Enligt polisen utreder man samband mellan de olika brotten och misstänker att det handlar om ett och samma gäng som härjar.

– Tillvägagångssättet har varit uppenbart liknande, det är samma modus, säger Staffan Fougner, operativ analytiker på polisen.

Flyr med kassaskåpet

Stöldligorna slår till nattetid och bryter sig in i stationernas biljettkurer med hjälp av kofötter. De maskerade gärningsmännen har vid de olika inbrotten varit tre eller fyra, enligt uppgifter till Aftonbladet. De rullar sedan ut kassaskåpet, fylld av kontanter, och försvinner med den i en stulen bil, uppger källor för Aftonbladet.

Det är över på ett par minuter.

Vid en stöldkupp mot Märsta pendeltågsstation i september fick gärningsmännen med sig 242 000 kronor i kontanter, enligt uppgifter till Aftonbladet. Dagarna innan flydde de med 107 000 kronor efter att ha slagit till mot Rotebro station.

Efter ett inbrott mot stationen i Helenelund i mitten av oktober greps en man som enligt Aftonbladets uppgifter misstänks ha koppling till ett kriminellt nätverk i norra Stockholm.

Han släpptes senare av polis, och efter det har ytterligare kupper mot biljettkurer inträffat.

Gängens nya måltavla

Emil Andersson, polischef över kommunerna i norra Stockholm, berättar att en anledning till stöldvågen mot tågstationerna kan vara att allt fler verksamheter slutat hantera kontanter. Bland annat har de flesta banker blivit kontantfria, växlingskontoren vidtagit flera brottsförebyggande åtgärder, samtidigt som många butiker endast börjat ta betalt med kort – parallellt som gängen hela tiden letar efter nya mål – och nu ”hittat ett nytt ställe”, förklarar han.

– Det är en sådan utveckling vi har. Det är inte så mycket kontanter i omlopp i samhället längre utan de kriminella försöker hela tiden hitta nya möjligheter, säger Emil Andersson och fortsätter:

– Vi hade till exempel en hel del rån mot mobilföretag och smash and grabs mot elektronikföretag, men de har ändrat säkerhetsrutinerna och kriminella letar efter nya platser och möjligheter hela tiden för att kunna leva på sin kriminalitet, och det ser vi lite här med stölderna mot tågstationerna. Det har sina mönster.

Ökad polisnärvaro

I jakten på gärningsmännen väljer polisen att släppa en övervakningsfilm från en stöt mot Rönninge station den 8 november.

– Gärningsmännen är gott maskerade och går utifrån detta inte att identifiera. Men är det någon som trots maskeringen känner igen någon av personerna på kläder, gångstil eller kroppsbyggnad – tveka inte att höra av er till polisen, säger Peter Lindgren, förundersökningsledare vid polisen i område Stockholm Syd.

– Två dygn innan hade vi en annan stöld med förmodligen samma gärningsmän, men i Södertälje hamn.

Där slog tjuvarna, som alltid tidigare använt samma modus, för första gången till på ett annat sätt.

– Det är ett lite annorlunda tillvägagångssätt, de har gått igenom väggen från utsidan och detta täcks inte av någon kamera, säger Peter Lindgren.

Polisen har efter stöldvågen rustat upp och höjt närvaron kring pendeltågsstationerna.

Vädjar om tips

– Jag har inte berätta allting vi gjort och gör, men vi har ökat fokus mot problemet och jobbar med problematiken samtidigt som vi gått ut bland kollegorna i yttre tjänst om dessa platser och tidpunkter, säger Emil Andersson.

Man uppmanar även allmänheten att ringa 114 14 om man vet något om stöldkupperna eller gjort iakttagelser nattetid vid stationerna.

– Och man ska alltid ringa 112, direkt, om man ser något onormalt eller ett avvikande beteende, säger Emil Andersson.

MTR, som styr tågstationerna i Stockholms län, har samverkat med polisens utredare och vidtagit flera brottsförebyggande åtgärder.

– I vår utredning kan minsta lilla detalj vara en pusselbit i det stora hela. Sitt inte och tänk att något är betydelselöst och oviktigt utan hör alltid av er till oss, säger Peter Lindgren.