Expert: Ändrad lag innebär ingenting

Publicerad 2015-02-23

Regeringen ser över en ny lag. 

Men enligt polisens expert kommer den inte hjälpa de som drabbas av näthatsbrott. 

– Det förändrar ingenting, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist.

Anders Ahlqvist.

Av de anmälda hot och kränkningar på nätet som Brottsförebyggande rådet har granskat, lades 96 procent ner av polis eller åklagare.

En förklaring är att många anmälningar inte kan leda till åtal – till exempel om den anmälda händelsen inte är ett brott eller om den misstänkta är under 15 år.

Men enligt Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist hos Polisen, finns det även praktiska problem.

– Ingångsinformationen finns nästan alltid på servrar i USA. Vissa av de tjänsteleverantörerna är samarbetsvilliga, medan andra helt enkelt säger att de inte lämnar ut något utan en amerikansk domstolsorder. Det betyder att man måste dra i gång en process här i Sverige. Och det gör man inte i många fall.

Vad känner du för att näthatarna kommer undan?

– Det som är trist är att du ska klara dig från lagföring bara för att du använt ”rätt tjänst” i USA.

Regeringen ser just nu över det här – och den nya nätärekränkningen är bland annat tänkt att gå under allmänt åtal. Vad innebär det?

– Det förändrar ingenting. Tyvärr är det ett uttryck för handlingskraft hos beslutsfattarna. Det kommer inte betyda särskilt mycket för brottsbekämpningen.

Vad skulle du vilja ha för verktyg?

– I första hand: att EU skulle ta i det. I andra hand att svenska politiker skulle ta ett snack med sina motsvarigheter på den amerikanska sidan. Och göra klart att vi inte kan ha det så här. USA kan inte vara en fristad för folk som vill begå näthatsbrott. 

Så den här översynen från regeringen kommer inte hjälpa dig i ditt arbete alls?

– Nej, ingenting av det där kommer ha någon som helst praktiskt betydelse för mig, eftersom de här brotten inte begås i Sverige.

Aftonbladet har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) under flera dagar, men han har inte haft möjlighet att svara på frågor om polisens kritik.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln