Tjänar storkovan – på extraknäcket

Publicerad 2011-11-10

Toppolitikerna håvar in miljoner på uppdrag vid sidan av riksdagen

PENGARNA RULLAR IN Leif Pagrotsky sitter i flera utskott och har ett styrelseuppdrag i Oslo som gör att han tjänar betydligt mer än de 57 000 i månaden som en vanlig riksdagsledamot får in på kontot.

Deras lön har precis höjts till 57 000 kronor i månaden.

Men många toppolitiker tjänar mycket mer än så.

Aftonbladet har granskat riksdagsledamöterna som tjänar mest på sina extraknäck.

I förrgår höjdes arvodet för Sveriges 349 riksdagsledamöter med en tusenlapp – till 57 000 kronor i månaden. Flera ledamöter får också extra arvoden för uppdrag i utskott och nämnder.

Sitter i styrelser

Men det slutar inte där. Aftonbladets granskning visar att ungefär två tredjedelar av ledamöterna har uppdrag utöver jobbet i Sveriges högsta beslutande organ. Cirka 15 procent har dessutom en helt egen verksamhet vid sidan av.

I vissa fall handlar det om extraknäck som inte levererar några större inkomster. Roland Utbult (KD) ger ut skivor, Anders W Jonsson (C) hoppar in extra som barnläkare och Désirée Liljevall (S) jobbar som gruppträningsinstruktör. Dessutom har många av ledamöterna politiska uppdrag i sina hemkommuner.

”Van att jobba”

Men det finns också de som håvar in stora pengar på sidan av riksdagen. Den som tjänar allra mest är Staffan Anger (M). Han drog in nästan 1,9 miljoner kronor 2009. Det är drygt 1,2 miljoner utöver grundarvodet i riksdagen.

– Jag sitter med i flera styrelser och är smådelägare i olika företag. Jag har jobbat i näringslivet i hela mitt liv, säger han.

Enligt Anger går hans extraknäck inte ut över arbetet i riksdagen.

– Jag är van att jobba 70–80 timmar i veckan. Det finns ju helger att jobba på och sedan hinner man med möten när man inte är i riksdagen. Det kan inte bara finnas politiker som är fostrade i SSU eller MUF.

Fick tre år direkt

Leif Pagrotsky (S) är en annan av de ledamöter som tjänar allra mest på sina extraknäck. Han betonar att han förra året satt med i utskott som gav extra riksdagsarvode.

– Dessutom hade jag flera års arvode från mitt styrelseuppdrag i Nationalteatret i Oslo som jag bett att få skjuta upp eftersom det var så krångligt. Men sista dagen på året så sa de att de måste betala ut och så fick jag tre års ersättning på en gång, säger han.

Ledamöterna som får mest extrapengar

Staffan Anger (M)

Ålder: 68.

Yrke: Riksdagsledamot. Ordförande i Envic-Sence AB och Carpentier AB, dessutom styrelseledamot i flera bolag och stiftelser.

Inkomst: 1 880 931 kronor (2009).

Leif Pagrotsky (S)

Ålder: 60.

Yrke: Riksdagsledamot. Var 2010 vice ordförande i riksbanksfullmäktige. Även styrelseledamot i bland annat Sveriges tonsättares internationella musikbyrå (STIM) och Nationaltheatret i Oslo.

Inkomst: 1 057 964 (2010).

Marianne Kierkemann (M)

Ålder: 61.

Yrke: Ersättare i riksdagen. Äger hyresfastigheter vid sidan om.

Inkomst: 1 048 069 (2009).

Finn Bengtsson (M)

Ålder: 55.

Yrke: Riksdagsledmot. Var under förra mandatperioden ersättare och hade då även deltidsanställning vid Linköpings universitet där han är professor. Dessutom uppdrag i Riksdagens jubileumsfond.

Inkomst: 1 044 965 (2010).