Kungen: ”Jag är chockad”

Publicerad 2015-11-14

Världens ledare bestörta över dåden

Över 120 människor dödades i terrorattackerna i Paris som Islamiska staten, IS, tagit på sig ansvaret för.

Dåden väcker ilska och bestörtning i hela världen.

– Jag är chockad, säger kung Carl XVI Gustaf.

Ledare från länder över hela världen, Vatikanen och i Sverige har gjort uttalande om, och fördömt, terrordåden. Samtidigt visas Frankrike stort stöd.

Här är några av uttalandena:

Frankrikes president François Hollande höll ett direktsänt tal under natten där han uttryckte han bestörtning:

– Det är en mardöm. En terrorattack av icke tidigare skådat slag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven gjorde ett uttalande sent på fredagskvällen: ”Med chock och sorg mottar vi rapporterna från Paris och följer utvecklingen minut för minut. Jag tänker på och känner starkt med offren, deras anhöriga och det franska folket. Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund”.

Sveriges statschef, kung Carl Gustaf, har gjort ett skriftligt uttalande till TT:

"Jag är chockad över de fruktansvärda händelserna i Paris. Jag känner stor sorg och mina tankar går till alla drabbade, offren och deras anhöriga. Dessa dåd är ett attentat mot hela vårt gemensamma samhälle och det sätt vi vill leva på. Vi är många som känner oro och bestörtning. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara terrorism."

”Tankar till Frankrike”

USA:s president Barack Obama höll relativt omgående ett tv-sänt tal:

– Det här är en attack som inte bara riktar sig mot Paris, inte bara mot det franska folket utan attack på hela mänskligheten och de värden som vi delar, sa han då.

I talet beskriver han också nyheten om attackerna som hjärtskärande.

Obama och Hollande talade under kvällen i telefon. I ett pressmeddelande från Vita Huset framgår att de båda presidenterna svor att samarbeta för att krossa terrorismen.

Obama upprepade även USA:s villkorslösa stöd för Frankrike, ”vår äldsta allierade och vän”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer även hon attacken.

– Nu finns mina tankar hos alla offer för dessa terroristattacker, och hos deras familjer och alla Paris invånare.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sände även han sina och britternas tankar till Paris. "Jag är chockad av händelserna i Paris i natt. Våra tankar och böner är hos det franska folket. Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till”, skriver han på Twitter.

”Omänskliga mord”

Rysslands president Vladimir Putin uttalar sig genom den statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det här är omänskliga mord.

Han erbjuder sitt stöd till Frankrikes president.

EU-kommissionens president, Jean-Claude Juncker, uttalar sig också om terrordåden. ”I kväll går alla mina tankar till Frankrike och fransmännen”, skriver han på Twitter.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterade terrorattackerna i Paris på en pressträff vid lunchtid på lördagen.

- Jag tror hela världen reagerar med chock, fasa och sorg. Både med tanke på de drabbade och deras familjer och för att det här är attacker mot hela vårt samhälle.

Hon bedömer säkerheten i Sverige som god men framhöll också att statsministern under lördagen kallat till säkerhetspolitiskt råd för att diskutera Sveriges situation. Hon tryckte på vikten i att EU-länder måste samarbeta i arbetet mot terrorismen.  

- Vi behöver på den internationella nivån möta den internationella terrorismen. Det behöver vi göra inom FN-samarbetet och på EU-nivå.

Också folkpartiledaren Jan Björklund har pratat med TT.

– Jag känner djup sorg och bestörtning, allas tankar går till de anhöriga till de som dödats och till Frankrike. Nu har IS tagit på sig detta nyss, och stämmer det så är det en attack mot hela vår västerländska samhällsmodell. Vi får inte ge efter, vi måste försvara oss. Vår samhällsmodell ska överleva och tåla detta, säger han.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln