Över 40 döda i självmordsattack i Kashmir

TT-AFP

Uppdaterad 2019-02-15 | Publicerad 2019-02-14

Över 40 personer har dödats i en självmordsattack i den indiskkontrollerade delen av Kashmir.

En bil lastad med sprängmedel rände in i en buss tillhörande de indiska säkerhetsstyrkorna.

Attacken utanför staden Srinagar är den dödligaste som riktats mot de indiska regeringsstyrkorna på två år. Antalet personer som dödats har klättrat till 44.

Bussen som var attackens måltavla tillhör de federala styrkorna i Indiens centrala reservpolis (CRPF). Vittnen berättar hur smällen hördes på åtskilliga kilometers avstånd och tv-bilder visar hur fordonsdelar spridits ut över vägbanan.

Pekar mot Pakistan

Den militanta och Pakistanbaserade islamistgrupperingen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet. Den indiska regeringen riktar skulden åt samma håll.

"Vi kräver att Pakistan slutar stödja terrorister och terrorgrupper som agerar från deras territorium", lyder ett uttalande från Indiens utrikesdepartement.

Den indiske premiärministern Narendra Modi fördömer dådet via Twitter:

"Uppoffringarna av våra modiga säkerhetsstyrkor kommer inte att vara förgäves."

Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden men har trappats upp under det senaste året. CRPF-styrkorna är en militärt organiserad polisorganisation som bistår den indiska militären i regionen.

Pakistans utrikesdepartement meddelar att man tar saken på stort allvar – men tillbakavisar antydningar om att den pakistanska staten bär något ansvar.

Blodigt fjolår

2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Politiker och experter menar att de drygt 500 000 soldater som Indien har stationerat i området gör att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet. Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Följ ämnen i artikeln