”Internet är som en gigantisk fritidsgård”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Katia Wagner vill skapa debatt med bok om nätsex

Alexandramannen lurade mängder av unga kvinnor, och författaren Katia Wagner beskriver hans personlighet som intensiv och hetsig. ”Det var under intervjuerna med honom som jag förstod varför de här unga tjejerna inte kunde stå emot honom”, säger hon.

Alexandramannen är dömd till tio års fängelse och livstids utvisning.

Journalisten Katia Wagner har suttit öga mot öga med honom, flickorna han utnyttjade, polisutredare och advokater.

Nu kommer boken om vår tids största nätsexhärva.

Varför ville du skriva boken?

– Det är oerhört spännande att försöka förstå vad det är som får unga tjejer att nakenposera och sedan träffa en man och ha sex mot betalning. Och förstå vad det är som gör att en vuxen man kan tycka det är okej att ha sex med så unga tjejer mot betalning.

Varför anser du att det här är en viktig bok?

–Internet är som en gigantisk fritidsgård utan personal och närpolis. Vi släpper våra barn fullständigt fria på en plats som vi inte vet nånting om.

Du har själv två barn. Hur gör du för att skydda dem?

–Jag har barnens dator mitt i vardagsrummet. De vet att om någon vuxen kontaktar dem i ett obehagligt syfte ska de kalla på mig.

I boken utmålas tjejerna inte som offer.

– När vi använder ordet offer positionerar vi tjejerna utifrån Alexandramannen. Det är klart att de är brottsoffer. Men de är i allra högsta grad subjekt, personer som berättar om sina upplevelser utifrån sig själva.

Hur hanterar man som journalist att tygla sina egna känslor i ett sådant möte?

– Det var svårt att lyssna på hur han frånsa sig allt ansvar för tjejerna. Han säger att ”Ja, de har mått dåligt efter att ha varit med mig, det kan jag förstå. Men ursäkta mig, de har ju horat. De har ju sålt sig.”

Vilka reaktioner hoppas du att boken kommer att väcka?

– Jag vill att människor ska bli förbannade så att det händer någonting.