Växterna som slingrar sig

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2008-05-08

14 klätterväxter för alla lägen

Slingrande, klättrande och som marktäckare. Med klätterväxter kan du skapa rum – både på din balkong och i din trädgård.

Klätterväxter är en av trädgårdens tacksammaste växter då man kan använda dem till så mycket. De kan växa upp på spaljeér vid husväggen eller klättra på ett lusthustak eller i ett träd. Vissa klättrar på egen hand och vissa med hjälp av luftrötter eller häftskivor.

– De klätterväxter som klättrar med bladskaften behöver stöd att bindas upp mot som till exempel en spaljé, obelisk eller portal, säger Paul Larsson, delägare till MunkaGarden.

Blanda flera sorter

Det roligaste med klätterväxter är enligt Paul att blanda olika sorter för att få en längre blomningstid och för att mixa blad, färger och former under året.

– Man kan göra en varierande rabatt eller kruka på enkla sätt genom att blanda klätterväxter med vanliga perenner eller buskar. På så sätt får man en roligare variation i trädgården och på balkongen.

Med enkla knep kan man få in olika sorters klängväxter på en liten yta, men på stor volym.

– Viktigt att tänka på vid plantering är att ha en lucker fin jord som är grundgödslad. Klematis ska planteras så att där blir ett lager med grus eller singel runt rothalsen för att den ska må bäst. Man ska även skydda nedre delen på en klematis mot stark sol.

För att få en så frodig blomning och en härlig växtkraft till växten ska den gödslas två till tre gånger per år och man ska klippa bort döda grenar och gallra bort de äldsta grenarna med jämna mellanrum.

Soligt läge

Vildkaprifol: en slingrande klätterväxt som kan bli flera meter lång. Bladen är ovala och de vaniljfärgade blommorna doftar underbart. Zon 1-7.

Klematis: finns cirka 250 härdiga sorter i Sverige och blommar frodigt. Lätta att sköta och tar knappt någon plats när de klättrar på en vägg eller spaljé. Smycka dina träd eller buskar! Zon 0 till 5.

Blåregn: härlig klätterväxt som med tiden kan täcka både lusthus och vackra husfasader. Klarar upp till zon 3. Trivs bäst i kalkrik jord i varm läge. Doftar och blommar gott i juni.

Vinranka: utmärkt för dig som vill trampa ditt eget vin! Snygg slingerväxt som trivs i soliga lägen. Finns i olika sorter beroende på om man vill ha grön eller blå druva. Zon 1-5 beroende på sort.

Vinterjasmin: blommar med gula blommor på vinterhalvåret. Blir två till tre meter hög och växer med lång tunna grenar som är gröna till färgen. Zon 1 till 2.

Skuggigt läge

Murgröna: en vedartad vintergrön klätterväxt som som håller fast vid stödet, till exempel trädstammar eller klippor med korta rötter, häftrötter. Har flikiga blad som trivs i skuggiga lägen. Finns både som mörkgrön och brokblödig. Zon 1 till 2.

Rådhusvin: en klätterväxt som får en härlig röd och orange höstfärg och tappar bladen på vintern. Zon 3.

Klätterhortensia: självklängande växt som får vita blommor. Klättrar med lufttorkade rötter och blommar juni till juli. Zon 1 till 4.

I kruka för balkong eller terrass

Luktärt: blommar på sommaren med härliga blommor som doftar. Vacker i kruka som snittblomma. Den finns i många olika former och färger och kan bli över två meter lång.

Slingerkrasse: en örtartad mycket populär slingrande sommarblomma som klär in med sin frodiga grönska. Blommar i gula, orange och röda nyanser och är snabbväxande. Trivs i soliga lägen och är utmärkt nybörjarblomma då den är lättskött.

Blomma för dagen: ”Heavenly Blue” Denna rikblommande eleganta klätterväxt slår ut på morgonen under hela sommaren. Får underbara himmelsblå blommar och kan övervintra inomhus.

Klängros: en klassiker i trädgården som går att odla i en stor kruka på balkongen. Tänk på att skydda den under vintern genoma att ställa den vindskyddat i cirka 2-5 minusgrader.

För den otålige

Silverregn: en av de mest snabbväxande sorterna bland klängväxterna. Har en härlig grönska under vår och sommar och får ett hav av cremevita små blommor som sitter i klasar. Mot hösten övergår blommorna i rosa toner. Blommar under hela sommaren. Zon 1-3

Humle: den mest snabbväxande sorten som finns. Växer upp mot 4-5 meter på en sommar. Får gröna kott liknande blommor i samlingar på sensommaren och härligt ljusgröna flikiga, sträva blad på våren. Trivs i sol till halvskugga. Klipps ned varje vår för att få en bättre tillväxt. Zon 1-5.

Blomma för dagen: snabbväxande klängväxt för urna och balkong. En blå tratt formad blomma som blommar på sen sommaren. Frösås tidigt på våren eller köps som färdiga plantor i maj-juni. Blomman för dagen vill ha ett varmt soligt läge och någon stans att klättra mot. Sätt inte ut den för tidigt på våren då den kan riskeras ta skada av nattfrosten.

Micaela Nordberg

Följ ämnen i artikeln