Så drogade han sig före dådet

Publicerad 2012-05-31

Anders Behring Breivik var hög på en blandning av piller och substanser under dådet den 22 juli.

Under rättegången i dag pratade han själv om hur han förberedde sig genom att vänja kroppen vid mixen av substanser.

– Jag testade olika doser före aktionen, säger Breivik.

När rättegången mot Anders Behring Breivik fortsatte i Oslo Tingrätt på torsdagsmorgonen – frågade Jørg Mørland, rättstoxikolog och professor från det Nationella folkhälsoinstitutet, ut Breivik om den blandning av efedrin, koffein och aspirin som han tidigare berättat att han tagit före dåden.
– Jag hade gjort blandningen själv. Doserna av de tre ingredienserna var kanske 50 procent högre än vid en vanlig dos, säger Breivik.

–Jag tog blandningen vid 12.50. Det var i en kapsel. Jag hade försökt vänja kroppen vid det. Jag hade använt det vid fem tillfällen under två veckor för att vänja kroppen, säger Breivik.

Framstod som påverkad

Breivik framstod som lätt påverkad under natten då han greps, berättar Mørland. I hårproverna som togs på Breivik fann man efedrin och de anabola steroider som Breivik själv sagt att han använt.
Mørland berättade sedan vidare om effekterna av det som Breivik hade i sig – efedrin ökar risken för aggression och höga doser kan ge förvirring. Breivik ska ha tagit 25-100 mg efedrin. Vad gäller koffeinet som Breivik hade i blodet så innebär det att han fått i sig 500-800 mg. Vad gäller de anabola steoriderna i Breiviks kropp så var de högre än vid en "vanlig" dos, enligt Mørland.

Testade olika doser

– Före aktionen testade jag olika doser för att försäkra mig om att min kropp tålde det och för att kunna dosera optimalt. Jag använde en del tid på att testa ut det.

– Vad som är viktigt att undersöka är att aspirinet förstärker efedrinets effekt, säger Breivik.
Just nu vittnar Geir Egil Løken i Oslo tingsrätt – polismannen som suttit öga mot öga med massmördaren i 220 timmar och hört varje fruktansvärd detalj om den 22 juli. Följ Aftonbladets live-rapportering från rättegången.