Atlantis gåta löst - efter över 2 000 år?

Uppdaterad 2020-07-01 | Publicerad 2001-11-09

Atlantis var en blommande paradisö, fylld av guld och gröna skogar. Tills allt plötsligt försvann i havet, dränkt av en syndaflod.

Så skrev den grekiske filosofen Platon för över 2 000 år sen och sen dess har jakten på den gyllene ön pågått.

I nya Disneyfilmen "Atlantis - en försvunnen värld" ger sig en ubåtsexpedition ner i havsdjupen.

I Frankrike har en geolog funnit vad som kan vara svaret på gåtan.

Filmens hjälte Milo Thatcher får tag i en karta till Atlantis, den förlorade staden. Han ger sig iväg på en spännande expedition i ubåt, men stöter på det ena hindret efter det andra.

DISNEYS ATLANTIS Disneys film "Atlantis - en försvunnen värld" har Sverigepremiär i dag. I den ger sig hjälten Milo Thatcher iväg på en ubåtsexpedition - men stöter på det ena hindret efter det andra.

Disneys upptäcktsresande är inte ensam. Genom århundradena har otaliga människor försökt hitta den sjunkna staden, sagoön som en gång innehöll oändliga rikedomar.

Myten om Atlantis börjar hos den grekiske filosofen Platon som levde 427-347 före Kristus. I två av sina dialoger, "Timaios" och "Kritias", skriver han om staden som låg på en ö mitt i Atlanten. Atlantis var den bästa av världar, ett högkulturellt samhälle. Där fanns ett rikligt djur- och växtliv, där fanns dyra metaller och rikedomar, där fanns skönhet och konst. Som ett riktigt paradis.

Men medborgarna i denna Edens lustgård började förfalla. Dekadens och omoral härskade. Då drabbades ön av en naturkatastrof och sjönk i havet.

Tolkningarna av den försvunna ön är många.

En populär teori är att Atlantis är identisk med den grekiska vulkanön Thera (Santorini). Omkring 1450 före Kristus inträffade nämligen ett kraftigt vulkanutbrott som ödelade en hel stad på den då högst civiliserade ön.

Inte mycket talar för

Å andra sidan ligger Thera inte i Atlanten utan i Egeiska havet. Ska man skärskåda Platons historia är det inte mycket som talar för att Atlantis verkligen funnits.

- Det är ganska tydligt att det är en uppdiktad saga. Det är en allmän uppfattning bland vetenskapsmännen, säger Lars Gahrn som är doktor i historia och intresserar sig för Atlantismyten.

- Men visst kan Thera ligga i botten som en dunkel sägen som Platon sedan har fyllt ut med egna detaljer. Många romanförfattare arbetar ju så att de utgår från någon verklig händelse som de sedan spinner vidare på, säger han.

I dag finns det inga akademiska forskare som ägnar sig åt Atlantis.

Men det hindrar inte att amatörer letar efter bevis för sina teorier runt om i världen. Atlantis har placerats i Amerika, i Afrika, i Storbritannien och förstås i Atlanten.

I september fick många fantaster vatten på sin kvarn när den franske geologen Jacques Collina-Girard avslöjade att en grupp öar låg utanför Gibraltar sund - för 11 000 år sedan. Enligt Platon låg Atlantis just där, väster om Herakles stoder, just då.

Collina-Girard ville undersöka om folk kunde ta sig från Europa ner till norra Afrika under stenåldern. Havsnivån var då 130 meter lägre än nu och en rekonstruktion visar att sundet var smalare och innehöll en arkipelag som underlättade en flyttning söderut.

– På båda sidor om sundet fanns stenåldersboningar. Öarna låg cirka åtta kilometer från kusten, så det vore konstigt om ingen bodde där, säger Jacques Collina-Girard till Aftonbladet.

En kraftig höjning av havsnivån efter inlandsisen gjorde att öarna dränktes kring 9 000 före Kristus.

Platons paradisö var dock större än hela Asien, medan Jacques Collina-Girards största kandidat Spartel bara är 14 kilometer lång.

Placerat även i Sverige

Även Sverige har varit föremål för myterna kring den sägenomspunna platsen.

På 1600-talet lade den framstående Uppsalaprofessorn Olof Rudbeck fram sin tes om att Sverige var Atlantis, jordens äldsta konungarike, grundat kort efter syndafloden. Och huvudstaden var - Gamla Uppsala. I sitt historiska jätteverk "Atlantica" bygger han på "bevis" från de gamla fornnordiska sagorna, men kryddar med en stor portion egen fantasi.

– Han fick problem eftersom Atlantis hade sjunkit - vilket Sverige inte hade gjort. Men med sin blinda övertygelse lyckades han bortförklara sådana "småsaker", säger Lars Gahrn med ett visst mått av spe i rösten.

Ändå är han ödmjuk när han talar om Atlantis.

– Sådana här sagor har en väldig attraktionskraft. De har något poetiskt i sig som tilltalar människors fantasi och lever därför vidare.

Tusentals böcker har skrivits om Atlantis. Filmer och dataspel har gjorts.

Till och med Joakim von Anka har varit på jakt efter den sjunkna sagoön, som enligt Gröngölingarnas handbok reser sig upp en dag vart hundrade år. Naturligtvis försöker Joakim rädda en del av guldet. Och naturligtvis misslyckas han. Girighet straffar sig alltid i Ankeborg.

Liksom i Platons Atlantis.

Kanske var det just människans dygd och moral som den antike filosofen ville påminna om, i ett urvattnat Aten på dekis.

Så var finns Atlantis? Med all säkerhet i vår fantasi.

Döptes efter jätten Atlas

 Namnet Atlantis härstammar - liksom Atlanten - från jätten Atlas som bär upp himlavalvet på sina axlar. Atlas tvingas av gudarna att göra detta som straff för att han deltagit i titanernas uppror, enligt den grekiska mytologin. Därav också ordet för vår kartbok.

 Så skilda saker som ett hotell, ett bokförlag och en rymdfärja bär sagoön Atlantis namn.

Här har Atlantis placerats

  • Thera. Grekisk ö, nuvarande Santorini, som utsattes för ett förödande vulkanutbrott under bronsåldern då en hel stad suddades ut.
  •   Amerika. Vittnar om en tidig kännedom om kontinenten därborta på andra sidan Atlanten. Platon talar om ett stort landområde med vin och djur.
  •   Afrika. Norra Afrika, till exempel Marocko är ett stort kustland som hade de elefanter som Platon talar om.
  •   Storbritannien. Författaren William Comyns påstod patriotiskt att Atlantis - och hela den mänskliga vaggan - stod i Storbritannien.
  •   Sverige. Den lärde Olof Rudbeck den äldre trodde att Atlantis i själva verket var Gamla Uppsala. Andra vill gärna tro att hällristningarna i Västergötland är rester från atlantiderna som seglade norrut när deras hemvärld försvann i Atlanten.
  •   Atlanten. Någonstans i Atlanten fanns verkligen en blomstrande ö, som sjönk. Att hitta den vore svårare än att hitta den där knappnålen i höstacken.
  •   Överallt. I själva verket har samma öde som drabbade Atlantis drabbat många ställen, längs olika kuster. Översvämningar, jordbävningar och vulkanutbrott som ödelagt vackra och blomstrande städer.
  •   I fantasin. Platon hittade på den rika staden som straffades för sin omoral, som en sedelärande historia om dåtidens Aten inför ett förfall han såg komma.

Eva Barkeman

Följ ämnen i artikeln