Trodde hon var snuvig – var hjärnvätskor som rann ut

Publicerad 2018-05-10

Amerikanskan Kendra Jackson, 52, trodde att hon drogs med en envis förkylning som vägrade ge med sig. Men efter en undersökning fick hon den egenliga anledningen till den rinnande näsan – det var hjärnvätskor som rann ut, skriver CNN.

De senaste två åren har 52-åriga Kendra Jackson, från Nebraska i USA, levt med tron om att hon har en förkylning. 

– I början trodde jag att det var min allergi eller rinnande näsa, som i början på en förkylning, säger hon till CNN.

Hennes förkylningssymptom i form av hosta, nysningar och rinnande näsa började två och ett halvt år efter att hon var inblandad i en bilolycka. Hon minns att hennes huvud slog i bilens instrumentbräda och att hon haft en migrän sedan dess. 

Med tiden blev hennes rinnande näsa ännu värre.

– När det inte slutade började jag gå till läkaren som skrev ut varje medicin du kan tänka dig. Men min näsa fortsatte att rinna, säger hon. 

Läkarna sa att hon förmodligen led av allergi. Men i år kom den egentliga anledningen fram – det som kom ur hennes näsa var cerebrospinalvätska – hjärn-ryggmärgsvätska. En undersökning på sjukhuset Nebraska Medicine visade att hon hade ett hål i skallbenet ner mot näsan

– Hon kunde vakna på morgonen efter att ha sovit upprätt i en stol och hela framsidan på hennes tröja var blöt av vätska, säger Christie Barnes, ledande kirurg i ärendet, till CNN.

Vill varna andra

De tror att hålet uppstod när hon var med om bilolyckan, och att hålet ska ha ökat i storlek med tiden.

– Hennes symptom började lite efter olyckan så jag tror att detta är orsakat av traumat mot huvudet och det ökade trycket. 

Det är relativt sällsynt att cerebrospinalvätska läcker – det är 5 av 100 000 som drabbas varje år. Ofta inträffar det i samband med huvudet utsätts för trauma eller vid en operation.

Beroende på mängd av cerebrospinalvätska som läcker kan det vara livshotande. Dessutom är det större risk att man kan drabbas av en infektion. Så Kendra fick opereras. De täppte igen hålet med hjälp av vävnad från näsan och buken. Nästan en månad efter operationen är Kendra hemma igen och det mystiska rinnande från näsan har försvunnit.

– Men jag har fortfarande huvudvärk.. Jag mår dock ganska bra och jag har kunnat få lite sömn.

Trots att tillståndet är sällsynt vill hon ändå upplysa människor om att läckage av cerebrospinalvätska kan inträffa, särskilt efter ett huvudtrauma.

– Om man känner en salt smak och att något rinner i baksidan av halsen så är det förmodligen annat än någon allergi – så uppsök läkare, säger Kendra till CNN.

Följ ämnen i artikeln