Fem lämnar Alternativ för Sveriges partistyrelse – ilska sen partiledaren flyttat från Sverige

Publicerad 2023-03-03

Gustav Kasselstrand, AFS (Alternativ för Sverige).

Fem personer lämnade under kaosartade former partistyrelsen för högerextrema Alternativ för Sverige.

Nu riktas kritik mot partiledaren Gustav Kasselstrand kring hans arvode, ledarskap – och att han flyttat utomlands.

– Partiet går stärkt ur det här, säger han.

Under ett digitalt extrainkallat partistyrelsemöte på söndagen skulle partiledaren Gustav Kasselstrand och partisekreteraren Per Sefastsson presentera planerna för årets stora satsning på flygblad.

Men då duon förklarade för övriga i partistyrelsen att man inte kunde trycka så många exemplar man önskat påbörjades ett bråk som utmynnade i massavhopp, erfar Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska man ha börjat ifrågasätta Kasselstrands och Sefastssons arvoden, där runt 500 000, eller nästan hälften av medlemsintäkterna per år, går till duon.

Kasselstrand uppges få betalt för motsvarande en 75 procentig medianlön, medan Sefastsson arbetar 20 procent åt partiet.

Aftonbladet har varit i kontakt med många ur partistyrelsen som deltog på mötet, men de flesta avböjer att kommentera saken närmare.

Per Sefastsson.

”Små resurser”

Men genom flera uppgiftslämnare förmedlas dock en bild av en partistyrelse i uppror mot ledningen.

– Det är ohållbart att 500 000 kronor varje år går till arvoden, med tanke på att vi är ett litet parti med små resurser, och vi borde prioritera pengarna på ett annat sätt, säger en person.

Övriga ledamöter i partistyrelsen utför sina uppdrag ideellt, men när Kasselstrand och Sefastsson på eget bevåg ska ha bestämt formerna för hur man skulle hantera flygblad protesterade många. Flera ska ha uppfattat det som att de båda försökt bestämma utformningen av flygbladet utan andras inflytande, enligt Aftonbladets uppgifter.

En annan sak som retade upp flera deltagare och som blev en diskussion, var det faktum att Gustav Kasselstrand utvandrat från Sverige, och numera är skriven i Finland.

Uppgifterna ska ha lyfts under partistyrelsemötet och kommit som en överraskning för många.

Enligt folkbokföringen har Gustav Kasselstrand varit utvandrad till Finland sedan 1 juni 2019. Han ska redan 2016 utvandrat till Finland, men då flyttat tillbaka till Sverige ett par år senare.

– Jag har varit folkbokförd i Finland under många års tid, och det är ingen hemlighet att jag tillbringar mycket tid där. Det är av familjeskäl, säger Kasselstrand.

Är det inte ironiskt att ni, som vill inrätta ett Återvandringsverk, har en partiledare som bor utomlands?

– Nej, jag tillbringar mycket tid i Sverige och har ingen lång resväg till Stockholm. Jag är nog där snabbare än många som lämnade partistyrelsen. Jag ser ingen som helst ironi i det. Vår återvandringspolitik handlar om ett stort antal probleminvandrare från framför allt Mellanöstern och Afrika, inte om att utvisa svenskar från Finland, eller finländare från Sverige.

Jeff Ahl lämnade Sverigedemokraterna för Alternativ för Sverige 2018. Nu är han en av de fem som lämnar Alternativ för Sverige.

Misstänker annan faktor

Han ställer sig oförstående till att det varit en diskussion om flygblad som mynnade ut i manfallet från partistyrelsen.

– Ett flygblad är trots allt bara ett flygblad, det fanns två olika förslag och inget av förslagen var det beslutat om. Det eskalerade till tidernas konflikt, men det är uppenbart att flygbladen kanske var en utlösande faktor snarare än grundproblemet, säger Kasselstrand.

– De flesta fall bottnar i att man inte fått igenom ett förslag, eller tycker att man vill ha mer inflytande över partistyrelsen. Får man inte sin vilja igenom alla gånger är det klart man blir besviken.

Diskussionen om hans egen arvodering tycker Gustav Kasselstrand också är märklig, då partistyrelsen fattat dessa beslut när han själv inte varit delaktig ur jävsynpunkt.

Den nya partistyrelsen tillsattes så sent som 3 december, och de fem som nu lämnat är Yvonne Lindholm, Jeff Ahl, Andreas Feymark, Mattias Dahlgren och Eva Dillner.

– Vi har sagt just nu att vi inte kommer ge några kommentarer just nu om den här situationen, säger Yvonne Lindholm när Aftonbladet når henne.

”Interna partiangelägenheter”

Hon uppger att hon fortfarande är medlem i partiet.

– Jag har ingen kommentar, säger Andreas Feyman innan han lägger på luren.

– Jag kan bekräfta att det rått ganska stora meningsskiljaktigheter, men jag kan inte kommentera mer, säger Mattias Dahlgren.

Inte heller Eva Dillner vill delge mer information.

– Jag kan inte kommentera något, det är interna partiangelägenheter och jag är fortfarande kvar i partiet och står för dess politik, säger Dillner.

Enligt Gustav Kasselstrand är samtliga välkomna att stanna kvar i Alternativ för Sverige, men tiden i partistyrelsen är över, uppger han.

– Jag tror att partiet går stärkt ur det här. Vi får ett bättre samarbetsklimat. De som förlorade den här striden får gärna fortsätta sitt engagemang på andra sätt i partiet.