Kenneth Smith ska avrättas för andra gången – nu med kväve

Publicerad 2024-01-06

Kenneth Smith.

Kenneth Smith, 58, låg redo att avrättas i november 2022.

Men de hittade ingen lämplig ven.

Nu ska han dödas med kväve – en metod FN varnar för.

Kenneth Smith dömdes 1988 till döden för mordet på en predikants fru, ett mord han utfört mot betalning. Han skulle först ha avrättas vid ett fängelse i Alabama, USA, i november 2022 genom en dödlig injektion.

Men avrättningen fullföljdes inte. Efter att personal försökt att hitta en lämplig ven för injektionen i över en timme så avbröts avrättningen, rapporterar CBS News.

Personalen trodde inte att de skulle hinna genomföra den innan tidsfristen gick ut vid midnatt, skrev The Independent då.

Och efter Smiths misslyckade avrättning är hans fall nu uppe på tapeten igen. Nu är hans död planerad till 25 januari 2024.

Kritiserade metoden som ska genomföras

Denna gång ska en ny metod testas. Avrättning genom kväve i vad som kallas kvävgaskvävning eller

kvävehypoxiKvävehypoxi godkändes som ett lagligt avrättningsalternativ 2018 mitt i en pågående brist på dödliga injektionsmedel. I augusti 2023 släppte Alabama sitt första avrättningsprotokoll för kvävehypoxi, skriver CBS News..

Avrättningen är utformad för att kväva fången genom att tvinga dem att andas rent kväve eller toxiskt höga koncentrationer genom en gasmask.

Detta är oprövat. Och kritiker har påpekat att en ström av kvävgas i dödskammaren kan hota hälsan för andra människor i rummet, skriver CBS News.

Och metoden har starkt kritiserats av OHCR, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

”FN-experter har i dag uttryckt oro över den förestående avrättningen av Kenneth Eugene Smith i USA genom kvävehypoxi – en oprövad avrättningsmetod som kan utsätta honom för grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller till och med tortyr”, står det i ett pressmeddelande som publicerades den 3 januari.

Experterna varnar för att experimentella avrättningar såsom kvävehypoxi sannolikt kommer att bryta förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande bestraffning.

Pastor Jeffrey Hood med en skylt emot dödsstraff. Bild från januari 2023.

Uppmaningar att stoppa avrättningen

Pastor Jeffrey Hood som är andlig rådgivare till dödsdömda sa till CBS News i december att han lämnat in en stämningsansökan som utmanade avrättningar med kvävgas.

Motiveringen löd att det hindrade honom att ge ordentligt stöd till fångar, som Smith, genom att sätt predikanten själv i fara. Och att hindra skyldigheterna för en andlig rådgivare i dödskammaren skulle strida mot en dom i högsta domstolen som skyddar dessa rättigheter sa han.

Hood sa även i rättegången att Alabamas användning av kvävehypoxi som en avrättningsmetod ”utsätter potentiellt betydande faror för hans eget liv och kränker både honom själv och Mr Smiths religiösa friheter.”