Ryske soldaten Jevgenij, 28: Vi sköt varandra för att fly fronten

Publicerad 2023-09-09

Ryske officeraren Jevgenij, 28, har deserterat efter att ha stridit i Ukraina. Han och tre andra soldater bestämde sig för att skjuta varandra för att kunna lämna kriget.
– Man kan bara lämna som död eller allvarligt skadad, säger Jevgenij till Aftonbladet.

2013 skrev Jevgenij, 28, på ett kontrakt med den ryska armén. Ett kontrakt som efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina omvandlades till en tillsvidareanställning – utan möjlighet att säga upp sig.

– Vi befann oss vid ukrainska gränsen i januari 2022. När vår division skulle röra oss mot Kiev sa de att det var en militärövning, berättar Jevgenij i en videointervju med Aftonbladet från en hemlig ort.

Jevgenij, 28, i en intervju med Aftonbladet

– Ja, jag dödade ukrainare. Hamnar du i en köttkvarn, vill du överleva. Vi lydde bara order.

Armén är ofta ett sätt för ryssar att göra en klassresa, så var det även för Jevgenij vars föräldrar satte honom i militärskola från tonåren. Tidigare tjänstgjorde han i Syrien. Men när han, i Ukraina, insåg att han deltog i ett anfallskrig, ångrade han sig.

– Ukrainska krigsfångar torterades och dödades. Det fanns inga läger att skicka dem till, och jag ville inte utföra krigsbrott, säger Jevgenij.

– Det är en sak att försvara sitt land, men en annan sak att försvara ett gäng brottslingar som sitter i den ryska regeringen.

Ryska soldater i Moskva.

”Den enda utvägen”

Löjtnanten Jevgenij började skicka hem sina soldater vid minsta symtom, men hans kapten var inte lika generös.

– Jag hade bara två alternativ – dö eller skadas allvarligt.

I maj 2022 fick Jevgenij och tre andra soldater en order – de skulle hämta en drönare i skogen vid ukrainska positioner.

– Det var ett självmordsuppdrag. Mina soldater hade dött där, jag visste att vi inte kunde lyckas.

Istället gick de en bit bort för att sedan komma tillbaka. I flera dagar skickade kaptenen ut soldaterna om och om igen. Till slut kom de överens om att skjuta varandra.

– Vi sköt på armar och ben. Tre av oss fyra blev skjutna, den fjärde fick hjälpa oss att gå, säger Jevgenij.

Därefter skickades de hem till Ryssland innan Jevgenij flydde landet.

Jevgenij och andra soldater sköt på varandra för att lämna fronten. Jevgenij träffades i benet.

Ryska soldater bryter varandras armar

Ett annat vanligt förekommande sätt att skada sig själva för att få lämna fronten är att bryta varandras armar. Det menar Vladimir Osetjkin, vd för människorättsorganisationen Gulagu.net.

– Den ena soldaten lägger armen mellan tegelstenar och en annan hoppar på den.

– Det är inte riskfritt. Många soldater har blivit påkomna och då skjutits ihjäl på order av befälen. Vi får väldigt många sådana vittnesmål, säger Vladimir Osetjkin till Aftonbladet.

Gulagu.net har sin bas i Frankrike och har redan hjälp ett tiotal ryska soldater att desertera och fly Ryssland. Organisationen samlar in vittnesmål om krigsbrott och samarbetar med internationella utredare.

Jevgenij och andra soldater sköt på varandra för att lämna fronten. Jevgenij träffades i benet.

”Som att jag dödat en rysk soldat”

När Jevgenij återvände hem från fronten mottogs han som en hjälte, och fick göra flera intervjuer i statlig rysk tv. Nu är han efterlyst och ses som en förrädare. I dag lever Jevgenij på hemlig ort.

– Jag skulle hamna i fängelse som desertör. Men även då skulle de sen skicka mig tillbaka till kriget, säger Jevgenij och fortsätter:

– Med min frånvaro var det som att jag dödade en rysk soldat.

Följ ämnen i artikeln