SMHI varnar: Mer skyfall på väg

Publicerad 2023-08-15

Ovädret Hans är över – men regnandet fortsätter.

Nu varnar SMHI för skyfallsliknande regn och kraftig åska i flera delar av södra Sverige.

En glimt av sommaren kom tillbaka i början av veckan, med temperaturer på uppemot 25 grader på en del håll i landet på tisdagsförmiddagen.

Men snart kommer regnet åter – med besked. SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftig åska i mellersta Götaland, sydöstra Svealand, östra Svealand och södra Gävleborg.

På kort tid väntas stora regnmängder och SMHI varnar för att både byggnader och infrastruktur kan drabbas.

– Det finns risk att det kan bli översvämningar i källare, dagvattensystem, vägar och viadukter. Så det är bra att hålla lite koll på väderutvecklingen, särskilt om man vet med sig att man har källare som lätt blir översvämmad, säger Linnea Rhen Wittskog till TT.

Varnar för översvämningar

I mellersta Götaland och sydöstra Svealand gäller varningen Halland, Västra Götalands län, Jönköpings län, norra Kronoberg, norra Kalmar län, Östergötland, södra Örebro län samt södra Sörmland.

Där väntas regn från mitt på dagen.

I östra Svealand och södra Gävleborg berörs Stockholms län, Uppsala län, stora delar av Sörmland, delar av Västmanland, Örebro län, sydöstra Dalarna samt sydligaste Gävleborg.

Flera sjöar och vattendrag är fortfarande översvämmande efter Hans framfart. För flera av dem, bland andra Arbogaån, Västerdalälven, Siljan och Orsasjön har SMHI utfärdat orange varningar för höga flöden och översvämning.

Följ ämnen i artikeln