Forssell om importen av rysk energi: ”Ett gemensamt problem”

Publicerad 2023-04-18

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

I maj 2022 fattade en enig riksdag beslut om att Sverige ska upphöra med importen av rysk energi.

Trots det fortsätter handeln.

Under tisdagen ställdes bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till svars i riksdagen.

Sedan årsskiftet har flera fartyg lastade med flytande rysk fossilgas anlänt till Sverige, vilket Aftonbladet tidigare berättat om.

Lasten på ett enda fartyg kan uppgå till tvåhundra miljoner kronor, enligt Rolf Lindahl, kampanjledare på miljöorganisationen Greenpeace.

– Det här är pengar som går rätt in i den ryska krigskassan.

Under tisdagen debatterades frågan om importen av rysk fossil energi. Debatten hade begärts av Miljöpartiet och från regeringens sida deltog bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Minskat importen i EU

Han poängterade att Europas beroende av fossil energi har minskat kraftigare än vad många hade kunnat förutspå, dessutom på kort tid. Gällande importen av rysk naturgas till EU har importen gått från 40 procent till 3–10 procent, enligt Forssell.

– Det är väldigt positivt men samtidigt är vi inte nöjda. Det finns mer att göra här.

Vidare säger han att man från svensk sida skulle ställa sig bakom förslag som innebär sanktioner mot rysk gas.

– Men jag vill påpeka att detta handlar inte om vem som kan ha klatschigaste formuleringar i en talarstol utan det handlar till syvende och sist om hur vi kan utforma en lagstiftning som får störst effekt.

Han konstaterar att regeringens ambition och fulla övertygelse är att en sådan lagstiftning bäst tas fram ihop med övriga EU-länder.

– För detta är ett gemensamt problem för hela EU, och sådana problem kräver gemensamma svar. Vi vill även undvika en situation där olika länder i Europa gör på helt olika sätt och med egna lagstiftningar. I en sådan situation skulle möjligheten för Ryssland att hitta olika kryphål öka, och det är därför viktigt att vi håller ihop.

Fraktfartyget Coral Energy i Nynäshamn där den lossade rysk gas i februari i år

– Vi fortsätter därför att öka pressen mot Ryssland genom sanktioner samtidigt som vi också upprätthåller enigheten bland EU:s medlemsstater.

Johan Forssell konstaterar även att det i näringsutskottets betänkande, som ligger till grund för riksdagsbeslutet, att det importen ska upphöra när det är möjligt.

– Det står även att frågan är mycket komplex och att lösningen därmed inte är enkel.

”Talade för döva öron”

Sedan krigets början har EU infört ett tiotal sanktionspaket mot Ryssland, enligt Forssell, med ett elfte på gång.

– Som ordförandeland i EU driver vi på att det ska vara på plats så fort som möjligt och så kraftfullt som möjligt. Vi kommer fortsätta att vara den långsiktliga partnern till Ukraina som krävs.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menade också att regeringen bör agera, och stoppa Sveriges import av fossil energi från Ryssland. Hon citerade ett tal Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll inför Sveriges riksdag förra året:

”Inte ett enda fat rysk olja, inga fartyg med rysk olja i era hamnar och ingen verksamhet från era företag i Ryssland. Man måste utnyttja de möjligheter som finns” sa Zelenskyj då.

– Det här är inte mina ord. Det här var budskapet från president Zelenskyj när han den 24 mars förra året talade här, i den kammaren. Men han talade för döva öron, sa Stenevi.

Följ ämnen i artikeln