TCO rasar mot Pehrson (L) efter tweet: ”Dags för prao”

Publicerad 2023-04-13

Ex-ministrar, riksdagsledamöter och fackligt anslutna rasar mot Johan Pehrson (L) på Twitter efter att han twittrat om att det skulle vara ”fett” att vara arbetslös under förra regeringens tid.

”Dags för prao som arbetslös nästa gång”, skriver TCO:s ordförande.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

I ett inlägg på Twitter rasar Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister, mot att SJ-tågen inte går i sommar.

I inlägget kopplar han tågavgångarna till arbetslösheten i landet och konstaterar det nu är slut på bidragssamhället liksom att det, med nuvarande regerings politik, inte kommer vara ”lika fett att vara arbetslös”.

Inlägget har fått snabb spridning i sociala medier och upprört många.

Morgan Johansson (S) har svarat Pehrson med att skriva:

”Du tror alltså att det är ”fett” att vara arbetslös? En gång i världen stod också folkpartiet upp för social trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Nu är det bara klasskamp uppifrån och hånfullheter som gäller för liberalerna.”

Även Therese Svanström, ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, (TCO) har svarat Johan Pehrson och undrat om hans Twitter-konto blivit kapat.

”Annars är det nog dags för prao som arbetslös nästa gång. Och a-kassan är en försäkring för förlorad inkomst mellan jobb. Som tjänat Sveriges omställningsförmåga väl.”

Morgan Johansson (S)

Andra som har reagerat är bland annat riksdagsledamoten Linda Snecker (V) har svarat inlägget så här:

”Så istället för att utöka utbildningsplatserna för bristyrket lokförare, vilket du kan göra med din liberala kollega utbildningsministern, så ska arbetslösa få det ekonomiskt tuffare? För att SJ ställer in sommarens tåg. Din logik är onekligen intressant.”

Pehrson: ”Förvånad över reaktionerna”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Johan Pehrson vad han menade med inlägget.

– Det är uppenbart att den tidigare politiken inte har fungerat. Hundratusentals människor är arbetslösa samtidigt som företagen letar med ljus och lykta efter nya kollegor. Därför är det så viktigt att vi återupprättar arbetslinjen. Det behövs både krav och möjligheter för att lösa kompetensbristen. Krav på att arbetslösa ska ta lediga jobb och flytta dit jobben finns.

Gällande reaktionerna på Twitter svarar Johan Pehrson:

– Jag blir faktiskt förvånad över reaktionerna. Socialdemokraterna säger ju att de också står upp för arbetslinjen, men när det väl kommer till kritan är oppositionen febrig och fattig.

Linda Snecker (V).